Foto: TT

”Vi har förmågan att möta upp”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har förmåga att möta kränkningar liknande den som nu misstänks ha skett i Stockholms skärgård. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) som kontinuerligt får information från Försvarsmakten.

– Senast vid lunchtid var jag på Försvarsmaktens högkvarter och fick information av ÖB. Jag har en detaljerad bild av vad som sker och varför, säger Peter Hultqvist till SVT.

Han vill inte gå in på vad det är som Försvarsmakten jagar, men säger att han litar på att operationen behövs och att det är en allvarlig händelse.

– Genomför man en sådan här operation så ligger det ett allvar i det.

Sverige har förmåga

Han tycker att operationen visar att Sverige har förmåga att möta upp vid ett sådant här läge.

– Det är alltid viktigt att vi värnar och visar att vi kan säkra vår territoriella integritet, det är en skyldighet vi har enligt den internationella folkrätten. Man har svarat upp nu mot informationen som gjort att det är nödvändigt att göra den här insatsen genomförs och det är ett sätt att visa att vi har förmågan.

Operation kommer utvärderas

Efter att operationen är färdig kommer den att utvärderas för att se över vilket militärt behov Sverige har i framtiden.

– Hur stora förmågor vi har kan alltid diskuteras, men vi har en tydlig förmåga ändå att genomföra den här operationen, som självklart ska analyseras för att se vilken förmåga vi bör förfoga över i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet