Foto: Martina Holmberg / TT

”Vi har väldigt mycket att stå i”

Uppdaterad
Publicerad

Många har ramlat och skadat sig på hala, isiga gator runtom i landet i veckan. I Uppsala är trycket hårt på Akademiska sjukhuset, säger Karin Bernhoff, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi.

– När snön och halkan kommer blir befolkningen lite överraskad.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala förbereder man sig varje vinter på ishalkan, genom att öppna en extra operationssal för att ta hand om patienter som drabbats av fallskador. Den här veckan har man sett ett ökat inflöde av patienter.

– Vi ser helt klart en ökning. De vanligaste är fallskador där man får en handleds- eller fotledsfraktur, men det är inte så många jättesvåra skador. Vi har väldigt mycket att stå i, men än så länge har vi hunnit med någorlunda, säger verksamhetschefen Karin Bernhoff.

Det är inte bara de som ådrar sig frakturer som drabbas, även patienter med inplanerade operationer påverkas när halkolyckorna blir fler.

– De som har planerade operationer som inte är akuta får vänta för att bereda plats för patienter som behöver akut hjälp. Men så är det med halkan, säger Karin Bernhoff.

Men hon säger att läget kunde ha varit värre – blir det riktigt halt redan i november eller tidigt i december blir också fallskadorna fler.

– När snön och halkan kommer blir befolkningen lite överraskad. Det har funnits år då vi har varit översvämmade med patienter, när halkan kommit plötsligt och tidigt. Nu har man fått på sig vinterskorna.

Tydlig ökning även i Stockholm

På Sankt Görans sjukhus i Stockholm har man också tydligt märkt av halkan, då många personer har sökt vård för handleds- och fotfrakturer.

– Vi har haft fler patienter på ortopediakuten än vad vi brukar ha. Igår var det 104 stycken patienter och snittet den senaste månaden har varit 63, säger Anders Persson, informatör på sjukhuset.

Han säger att akuten har ökat kapaciteten för att hantera tillströmningen av patienter.

– Det blir besvärligt ändå, men det blir i alla fall mindre besvärligt, säger Anders Persson.

På Danderyds sjukhus var det under torsdagen många fallskador och läget beskrevs som ”mycket ansträngt”.

Bättre än väntat i Skåne

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg uppger presstjänsten att akuten har märkt att halkolyckorna ökade i början av veckan, men inte på anmärkningsvärda nivåer. Det beskrivs som ett vanligt år när den första snön faller.

Även i Skåne har fallskadorna ökat de senaste dagarna, men trycket på akuten har inte varit övermäktigt, uppger Skånes universitetssjukhus.

– Det är färre än vad man kunde ha förväntat sig, säger Magnus Aspegren, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

– Antalet sökande till akuterna har inte ökat totalt sett, men det är enstaka fler som har halkat eller varit med i trafikolyckor där man misstänker att halkan påverkat, säger Magnus Aspegren.

”Använd broddar”

Karin Bernhoff på Akademiska sjukhuset i Uppsala säger att många halkolyckor sker när folk är på väg till jobbet. Då har man ofta bråttom och trottoarerna har inte hunnit bli sandade. Hennes råd är därför:

– Använd broddar, gå där man sandat och ha inte så bråttom! Broddar eller dobbar på skorna är bra halkskydd och cykla inte utan vinterdäck eller hjälm.

När halkan, som nu, slår till samtidigt som influensan så blir läget extra ansträngt på sjukhusen.

– Det här är saker som går att förhindra till viss del. Sjukvården har ett tufft läge såhär års och vi jobbar hårt nu för att få undan. Kan man stå på benen hela vintern så sparar man kraft både åt sig själv och samhället, säger Karin Bernhoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.