SVT tillbringade ett arbetspass med barnmorskorna på förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Stockholm. Foto: Scanpix

”Vi hinner inte läsa journaler ordentligt”

Uppdaterad
Publicerad

På förlossningen på Karolinska sjukhuset i Solna har man under de senaste fem åren i genomsnitt hänvisat 9 procent av kvinnorna som vill föda på sjukhuset vidare. SVT tillbringade ett arbetspass på förlossningen och följde barnmorskornas arbete.

Det är eftermiddag på förlossningskliniken i Solna utanför Stockholm, ett av de sjukhus i Sverige där trycket på förlossningsvården är som värst.

Barnmorskorna Kristina Silfver och Kin Lange jobbar den här dagen i klinikens mottagning där de tar emot blivande föräldrar samt ge råd över telefon innan patienterna kommer in. 

Måste få klartecken

På ytan ser det ut att vara lugnt men situationen är ansträngd då det är fullt på förlossningen därför måste barnmorskorna i mottagningen få klartecken från klinikens platskoordinator innan de kan ta in fler patienter.

En blivande pappa ringer till förlossningen, i bakgrunden hörs kraftiga skrik från en kvinna.

– Hur långt mellanrum är det mellan värkarna? Jag hör ju att hon har det jättejobbigt, säger Kristina Silfver.

– Ja, och vi vill komma in, svarar mannen.

Kristina ber honom vänta medan hon kontrollerar om det finns möjlighet att ta emot paret. Men barnmorskorna i mottagningen får inte tag på platskoordinatorn. Kristina tvekar en stund.

– Vi gör så att ni kommer in. Hon hade det ju verkligen jättejobbigt, säger hon.

– Ja och då går det ju inte att hänvisa, för Danderyds sjukhus är fullt och SöS är fullt, så det finns ingenting i närheten, svarar kollegan Kin Lange.

– Nej precis, vi får helt enkelt hoppas att det har lugnat ner sig tills de kommer hit, säger Kristina.

Det är på håret men man lyckas ändå i sista sekund få loss både ett rum och en barnmorska till paret, och tur var det.

– Den här kvinnan är helt öppen, så hon kommer föda när som helst, säger Kristina.

”Inte bra för någon”

Det är Åsa Hallberg som har makten att säga ja eller nej till patienterna som vill komma till förlossningen. Men hon känner sig ofta rätt maktlös. Som platskoordinator är det hennes jobb att försöka få ihop pusslet med förlossningrum, barnmorskor och patienter. En uppgift som allt för ofta känns omöjlig.

– I dag är det extra ansträngt, i alla fall just nu, men vi kan ju hoppas att trycket lättar lite senare. Det är toppar och dalar i den här typen av verksamheter, det går inte att planera allting. Men vi eftersträvar att ha luft i systemet. Det går inte att alltid vara på topp som vi har varit på senaste tiden. Att det är så pass många vi måste hänvisa, det fungerar inte. Det är inte bra för någon, inte för mamman, inte för barnet och inte för pappan och inte heller för oss som jobbar här, säger hon.

Så här är det på många förlossningkliniker i storstadsregionerna. Och här i Stockholm har länets barnmorskor gått ihop och tillsammans sagt ifrån. De har fått nog nu och kräver förändringar som gör att de åtminstone inte ska behöva springa mellan flera kvinnor som är i aktivt förlossningsarbete.

– Det som också är väldigt allvarligt är att vi tummar på allt det här som vi är ålagda att göra, som vi helt enkelt prioriterar bort. Som att dokumentera, och vi hinner inte läsa journaler ordentligt.

Men att inte läsa journaler, det låter ju jätteallvarligt?

– Ja det är allvarligt, men så är det, om man har en födande kvinna som håller på att föda barn då måste man ta hand om henne, det finns inget alternativ till det.

Många nöjda

Trots den bild som barnmorskorna ger så är förlossningsvården i Stockholm mycket uppskattad. 95 procent av mammorna uppger i en enkät som landstinget gjort att de är nöjda med sin förlossningsvård.

Men enligt barnmorskorna handlar det om mer än så – det handlar om arbetsmiljö att kunna garantera patientsäkerhet, men framförallt vilken kvalité på vården man vill erbjuda i Sverige 2013.

– Jag tycker att vi i Sverige borde kunna prestera bättre. Jag tycker inte man ska behöva vara ensam under förlossningen när man vill ha personal hos sig, säger Kristina Silfver och fortsätter:

– I dag har varit en bra dag. Det är ju intensivt ibland och det viktiga är ju att alla blir omhändertagna och sedda och det tycker jag att vi har lyckats med idag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.