Lars-Göran Emanuelsson, skadeexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Foto: SVT

MSB: ”Vi jobbar med medvetandehöjande”

Publicerad

Myndigheter måste först och främst informeras och göras medvetna om de it-hot de är sårbara mot. Det menar en expert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap efter DN:s avslöjandet om hur lätt det är för hackare att fjärrstyra flera fastigheters digitala system.

Polishus, vårdcentraler, tågstationer och flera andra samhällsbärande fastigheter som använder digitala system för kontroll av exempelvis värme och ventilation kan enkelt hackas av vem som helst med viss datorkunskap. Det avslöjar Dagens Nyheter i dag.

– Det oroväckande är att det faktiskt inte är så svårt. Det enda som behövdes var en dator och en webbläsare, säger Kristoffer Örstadius, DN-journalisten bakom avslöjandet.

”Medvetandehöjande aktiviteter”

Lars-Göran Emanuelson är SCADA-expert* på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Han menar att det viktigaste är att se till att de utsatta myndigheterna informeras om vilka risker de faktiskt är utsatta för.

– Vi jobbar väldigt mycket med medvetandehöjande aktiviteter. Vi har ansvar för att stödja och samordna samarbetet med samhällets informationssäkerhet.

Måste åtgärdas från start

Tillsammans med Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har MSB tagit fram en skadeguide syftande till just detta. Med rätt information hoppas Lars-Göran Emanuelson att myndigheterna ska kunna komma åt problemen från grunden.

– Det är så viktigt att vi ställer krav på leverantörerna och integratörena av de här systemen, så att säkerheten byggs in redan från början och inte kommer efteråt. Det är viktigt att vi får ledningen medveten om de här riskerna och att säkerheten sipprar ner i organisationerna.

Råd för oroliga husägare

För privatpersoner som använder liknande system och är oroliga för hackerintrång föreslås flera åtgärder.

– Du ska skydda dig på samma sätt som med andra system uppkopplade mot internet. Du ska ha brandväggar och anti-virusprogram inbyggda från början. Medvetenheten är väldigt viktigt, säger Lars-Göran Emanuelson på MSB.

Fakta

Visa

*SCADA är ett system för övervakning och styrning av processer, som bland annat används just inom digital styrning av fastigheter. Akronymen kommer från engelskans Supervisory Control And Data Acquisition, tillsynskontroll och datainsamling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer