”Vi lever som om vi hade två planeter”

Uppdaterad
Publicerad

Jorden hade behövt vara 50 procent större för att klara nuvarande nivåer på konsumtion och utsläpp, skriver Världsnaturfonden i sin årliga rapport Living Planet report.

Åt 2030 räcker det inte ens med två Jorden för att försörja människans aktivitet om vi inte ändrar kurs, varnar WWF. Den biologiska mångfalden har minskat med i snitt 28 procent globalt sedan 1970-talet.

Rapporten presenterades på ett minst sagt ovanligt vis – av astrounaten André Kuipers ombord på den internationella rymdstationen ISS.

-Vi har bara en jord. Häruppifrån kan jag se mänskligehtens fotavtryck – som skogsbränder,  luftföroreningar, erosion – utmaningar som avspeglar sig i årets rapport, sade Kuipers.

Rapporten använder ett index kallat Living Planet Index för att mäta förändringar i ekosystemen.  Indexet  omfattar omkring  9.000 populationer med drygt 2.600 arter.

-Vi lever som om vi hade en extra planet till vårt förfogande. Vi använder 50 procent mer resurser än vad jorden uthålligt kan producera och om vi inte ändrar kurs  så kommer den siffran att stiga snabbt, säger Världsnaturfondens generaldirektör Jim Leape.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer