Foto: Scanpix.

”Vi ska inte övervaka bara för att vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Obama och Reinfeldt ville tala om frihandel och klimatet – journalisterna ville tala om NSA och Syrien.

– Vi har enorma kapaciteter att övervaka – men bara för att vi kan ska vi inte göra det, säger Obama på presskonferensen på Rosenbad.

Båda ledarna ville framhålla de gemensamma värderingar som Sverige och USA delar under presskonferensen på Rosenbad där både svenska och internationella journalister samlats. Men det stod också klart att Syrien var en knäckfråga där de två ledarna inte hade samma åsikter.

Reinfeldt öppnade presskonferensen med att berätta om mötet med president Obama där man talat om planerna på att öppna frihandelsavtal. Men han sa också att Sverige fördömer användningen av kemiska vapen i Syrien och att Sverige vill invänta ett fördömande från FN:s säkerhetsråd innan man agerar i Syrien.

Barack Obama i Sverige 2013

”Vi snokar inte på vanligt folk”

Så fort det blev dags för frågor tog presskonferensen en vändning och kom direkt in på avslöjandet att amerikanska myndigheten NSA övervakar telefoni och datatrafik. Obama började med att försäkra att vanligt folk inte övervakas av staten.

– Vi har en underrättelseverksamhet som ska förbättra vår förståelse av omvärlden. Efter 11 september fokuserades mycket av denna på att stoppa terrorism. Jag kan med säkerhet säga att när det gäller vår hemlandssäkerhet är att vi inte övervakar våra egna medborgare, vi snokar inte på vanligt folks mejl eller telefonsamtal. Det finns många kontrollfunktioner för att hindra det.

Presidenten sa även att i och med teknikens förbättringar har man nu stor kapacitet att bevaka och att USA:s kapacitet är större än andra länders.

– Vi har samma mål men våra medel är större. Men bara för att vi kan så ska vi inte göra det. Vi inser att detta skapar oro och därför kollar vi det noggrant och jag har bett de som arbetar med detta att kolla igenom allt vi gör, för det finns en risk att man kan ta reda på för mycket om folk.

”Vi måste agera”

Syrien var huvudämnet för journalisternas frågor, varav TT och SVT var de enda svenska medier som fick ställa frågor.

SVT:s Erika Bjerström frågade Obama hur han ser på dilemmat mellan att ha fått Nobels fredspris och nu överväga att attackera Syrien.

– Jag startade mitt tacktal för Nobelpriset genom att säga att jag jämfört med andra pristagare är ovärdig priset. Jag sade också att vi tror på fred, men att vi ställs mot en värld som ibland är ond. Men när möter våld på det sättet som i Syrien måste man fråga sig, vilket ansvar har vi? Jag har gjort allt jag kan för att avsluta kriget i Irak och Afghanistan, sade Obama.

– När jag ser 400 barn utsatta för gas. 1 400 människor som dör helt i onödan. Och vi har möjlighet att agera på något vis, även om det inte löser allt, då är det moraliska att inte stå vid sidan om och göra ingenting. Men det är svårt. Det är den del av mitt jobb som jag ser som den mest utmanande. Jag hade hellre ägnat min tid åt att tre- och fyraåringar får en bra utbildning, inte att ta tag i att de utsätts för gasbombningar.

”Vi sätter vårt hopp till FN”

– Men som president för USA kan jag inte undvika de frågorna. Saken är den att så fort något dåligt händer är den första frågan: Vad tänker USA göra? Det är sant i hela världen.

Reinfeldt uttryckte att han förstår president Obamas dilemma när det gäller hotet mot Syrien.

– Men detta lilla land kommer alltid att säga: Låt oss ställa vårt hopp till Förenta Nationerna, sade statsminister Fredrik Reinfeldt innan pressträffen avslutades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barack Obama i Sverige 2013

Mer i ämnet