Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är det falska smset som larmar om planerade terrordåd i gallerior i Stockholm. Foto: SVT/Isabell Höjman/TT

Vid stora nyhetshändelser: Tänk på det här

Uppdaterad
Publicerad

Bilder som påstås visa något de inte gör, rykten och ren desinformation. Vid stora nyhetshändelser tenderar grundlösa påståenden att få stor spridning. Stanna först upp och läs igenom de här sex tipsen från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för att undvika att sprida någonting felaktigt.

Samma dag som Sverige höjde terrorhotnivån fick ett sms som varnade för planerade dåd mot flera köpcentrum i Stockholmsområdet stor spridning. I meddelandet angavs SOS Alarm som källa för påståendena – men inget av det stämmer, säger SOS Alarm till SVT Nyheter.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har sammanställt tips för källkritik med utgångspunkt i de sex klassiska journalistiska frågorna – läs igenom dem innan du delar.

Vad?

Vilken slags information handlar det om? Är det personliga åsikter eller fakta? Finns det källhänvisningar som bekräftar påståendet? Om medier använder formuleringar som ”enligt uppgifter” eller att något ”ska ha skett” är uppgifterna inte bekräftade.

När?

Hur gammal är informationen? När gjordes inlägget eller artikeln och finns det nya, uppdaterade, uppgifter sedan dess? I ett tidigt skede sprids ofta information som sedan bekräftas eller korrigeras.

Var?

Förekommer uppgifterna på en privat blogg, i ett inlägg på sociala medier, på ett företags hemsida eller på en mediesajt? Har sajten en ansvarig utgivare? En sajt med en utgivare har större trovärdighet än en utan. Kan du hitta informationen på andra ställen? Om en uppgift kommer från endast en källa bör den behandlas med försiktighet.

Hur?

Hur fick du tag på informationen? Har källan tidigare publicerat information som är bekräftad? Säger flera källor samma sak?

Vem?

Kommer informationen från en myndighet, en organisation, ett företag eller en forskare? Har medierna använt andra medier som källa? Kan du hitta ursprungskällan?

Varför?

Vill någon sprida sina åsikter, väcka debatt eller underhålla? Vem tjänar på att du klickar på informationen? Kan budskapet ha utformats för att du ska ändra ditt tänkande eller beteende? Är opinionsbildande material tydligt utmärkt som just sådant?

Fler verktyg för att undersöka om någonting stämmer

På sidan krisinformation.se samlas information från olika svenska myndigheter, och även de har en checklista för källkritik. Det finns också verktyg för att undersöka om bilder är fejkade eller har använts vid andra tillfällen, exempelvis genom Googles bildsök eller Tineye. Hur du gör förklaras i denna video.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.