Mats Knutson, kommentator Foto: SVT

Vidlyftiga utspel inte S-ledarens ledstjärna

Uppdaterad
Publicerad

Riskminimering snarare än vidlyftiga politiska utspel är Stefan Löfvens ledstjärna. Det bekräftades återigen på söndagen när den nye socialdemokratiske partiledaren höll sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm.

Att Löfven valt den urbana miljön i Stockholms innerstad för sitt sommartal handlar förstås om partiets vilja att markera sitt intresse för innerstadsbefolkningen. Den här gruppen har ju i de senaste valen alltmer övergivit Socialdemokraterna. För att utmanana alliansregeringen i nästa val måste Löfven locka tillbaka dessa väljare.

Löfven-effekten tycks ha klingat av

Sifos senaste opinionsmätning visar annars att Socialdemokraternas uppgång under våren nu tycks vara bruten. I stället backar partiet rejält. Nu ska man kanske inte dra för stora växlar av opinionsmätningar gjorda under sensommaren, men resultatet indikerar ändå att den första Löfven-effekten har klingat av.

Vårens uppgång kom som en direkt konsekvens av att Socialdemokraterna gjorde sig av med Håkan Juholt och valde en partiledare som i väljarnas ögon hade ett visst förtroende. För att ta sig vidare över 35 procentsnivån i opinionen behöver dock Stefan Löfven presentera konkret politik som attraherar väljarna. Några sådana besked kom inte på söndagen utan lär vänta till partiets ekonomisk-politiska motion som läggs fram i början av oktober.

Vill inte riskera felsteg

Stefan Löfven är heller ingen vän av stora politiska utspel. Hans ambition är uppenbart att bygga från grunden, utan att riskera några misstag eller felsteg.

Inte heller den politiska nyheten i Löfvens tal på söndagen lär sätta igång några nya väljarströmmar till Socialdemokraterna. Genom att slopa den andra sjuklöneveckan för företagen kan näringslivet spara 1,5 miljarder kronor, en kostnad som staten tar över, och Löfvens tanke är att företagen då ska bli mindre försiktiga när de nyanställer.

Klokt nog avhöll han sig dock från att spekulera i hur många jobb detta eventuellt kan ge. Utspelet är förstås politiskt helt ofarligt och det dröjde inte många minuter innan näringsminister Annie Lööf (C) meddelade att regeringen är inne på samma linje.

Också Kristdemokraterna förklarade sig senare vara positiva till Löfvens förslag. Omvänt berömde Stefan Löfven regeringens utlovade satsningar på utbyggd infrastruktur och förslaget att sänka bolagsskatten.

Näringspolitiken har lyfts på agendan

Stefan Löfvens tillträde som partiledare har onekligen lett till att näringspolitiken lyft på den politiska agendan. Också regeringen har tvingats ändra tonläge till ett näringsliv som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tidigare känt behov av att distansera sig ifrån.

Stefan Löfven tycks heller inte ha några tankar på att ändra strategi. Jobben och näringspolitiken är hans profilfrågor även i höst.

Sommartalet handlade mest om företagsklimatet och exportföretagens villkor. Den andra stora frågan var utbildningspolitiken och behovet av åtgärder för att förbättra det svenska utbildningssystemet.

Kan få kritik för utelämnade frågor

Frågeställningar kring sociala klyftor, fattiga barn, invandring eller HBT-frågor utelämnades i praktiken helt i talet. För detta kan Stefan Löfven få kritik internt, men det visar att han definierat partiets problem som att man fokuserat på fel frågor de senaste åren, såväl under Mona Sahlins tid som partiledare som under Håkan Juholts.

Nu är det fokus på traditionella frågor som jobb, företag och utbildning. Löfvens besked är tydligt – först tillväxt och sedan fördelningspolitik. Med detta försöker han återge Socialdemokraterna det grundläggande förtroendet bland väljarna.

Ytterst handlar det om förtroendet för förmågan att leda en regering och att ansvara för Sveriges ekonomi – två frågor som sannolikt blir avgörande för valutgången 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.