”Viktigt för exportindustrin”

Uppdaterad
Publicerad

Både arbetsgickare och fack är nöjda med att ha det nya industriavtalet i hamn..

”Det är bra att vi till slut kunde nå en överenskommelse. Avtalet ger stabila planeringsförutsättningar för Sveriges så betydelsefulla exportindustrin”, skriver Teknikföretagens vd Åke Svensson

– Jag är nöjd med att det är treårigt, men nivån är högre än jag hade önskat, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson.

Även på fackets sida är man nöjd med att avtalet är i hamn.

”Avtalen ger rimliga förutsättningar för reallöneökningar och uppfyller industrins lönenormerande roll. Ett längre avtal är bra för Sverige, för svensk industri och för industriarbetarna. Det ger stabilitet och möjliggjorde att vi fick framgångar både för arbetstidsfrågan och föräldraförsäkringen”, skriver IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Han pekar särskilt på föräldraförsäkringen som en framgång.

– Detta är en prioriterad jämställdhetsfråga som jag är särsklt glad över att den löste sig, säger Anders Ferbe.

LO står bakom

LO:s styrelse har ställt sig bakom industrifackens avtal, sde LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson vid en presskonferens i eftermiddag.

Framför allt är styrelsen nöjd med att principen om lönepåslag i kronor för de som tjänar under 25.000 kronor i månaden och påslag i procent för dem som tjänar över den gränsen fått genomslag.

Krontalspåslag gynnar dem som tjänar mindre.

– Vi är så här långt väldigt nöjda, säger Thorwaldsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.