Viktigt meddelande till allmänheten

Publicerad

Ett utsläpp av oleum (rykande svavelsyra) har inträffat vid Kemira Kemi. Ett läckage har uppstått och gasen sprids i vindriktningen. Situationen är allvarlig.

Allmänheten uppmanas att bege sig inomhus, stänga dörrar och fönster samt slå av ventilationen om möjligt. Stanna i det tätaste utrymmet, dock ej i källarplanet.

Vid behov kan en fuktad näsduk eller handduk hållas mot andningsvägarna för ökat skydd mot gasen. Fortsätt att lyssna på Sveriges Radios kanaler.

Oleum avger en kraftig dimma med starkt stickande lukt. Oleum är giftigt vid inandning och ångorna verkar kraftigt irriterande på ögon, näsa och svalg.

Vid högre koncentrationer kan kraftig hosta och tårflöde uppstå. Vid långvarig exponering eller vid höga koncentrationer, kan skador på andningsvägarna (lungödem) uppstå upp till två dygn efter inandning av ångorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer