Villorna drar ifrån lägenheter i pris

Uppdaterad
Publicerad

Villapriserna steg mer än priserna för bostadsrätter i maj. Uppgången var särskilt stor i Stockholm där medelpriset för en villa för första gången översteg 6 miljoner kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Det är klart högre än medelpriset på 3,3 miljoner kronor i hela riket.

Villapriserna stiger också i resten av landet. För första gången uppmättes den genomsnittliga skillnaden mellan annonserat pris och kontraktspris för villor till över 10 procent.

– Det är ganska mycket översatt i kronor. Det innebär en ökning på 300.000 kronor för en villa med ett annonspris på 3 miljoner kronor, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

LÄS MER: Här har bostadspriserna ökat mest i hela landet

Villamarknaden blivit starkare

Det finns flera anledningar till uppgången, förklarar han.

– I storstäderna har man börjat resonera att det är värt att köpa villor i ytterområdena för samma pris som en bostadsrätt i centrum. Samtidigt har villamarknaden blivit starkare i residensstäder.

För bostadsrätterna var prisnivån oförändrad i maj.

– Det handlar inte om något trendbrott. Bostadsrättsmarknaden är fortsatt attraktiv. Det skulle vara om priserna utvecklas negativt ett antal månader i följd.

LÄS MER: Ny rapport: Amorteringskravet dämpade lånesuget

Säsongseffekt att vänta

I sommar kan man vänta sig en säsongseffekt på marknaden där medelpriset mattas av något för både bostadsrätter och villor, främst i Göteborg och Stockholm, enligt Flink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.