Vindkraftsbuller stör trots gränser

Uppdaterad
Publicerad

Buller från vindkraftverk stör boenden trots att ljudnivåerna ligger under rekommenderade medelvärden. I ett forskningsprojekt ses nu sättet att mäta bullret över. Conny Larsson, docent i meteorologi vid Uppsala universitet, leder projektet och menar att det behövs tydligare regler för hur ofta ljudet får överstiga riktvärdet.

– Vi har gjort långtidsmätningar under två år och vädret påverkar ljudutbredningen väldigt mycket. Man måste titta mer på ljudets fördelning, det är topparna som stör.

Forskningen ska resultera i ett förslag till Energimyndigheten på hur mätningarna kan bli bättre. Cecilia Hammarberg, miljöinspektör på Kristianstad kommun, välkomnar forskningen.

– Både härifrån och från andra kommuner får vi indikationer på att det kan vara störande om man tillåter upp till 40 dBA, vi tror att det behövs mer nyanserade riktlinjer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer