”Mycket står på spel – både för M och Kristersson”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det finns en påtaglig optimism inom Moderaterna inför valet nästa år. Samtidigt är det vinna eller försvinna för moderatledaren Ulf Kristersson. Ett misslyckat val och han lär få se sig om efter ett nytt jobb.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

När partisekreterare Gunnar Strömmer berättar om Moderaternas läge inför valet målar han bilden av ett parti med stora möjligheter. Allt annat vore förstås ett tjänstefel av en partisekreterare. Ändå är det en känsla som verkar genomsyra partiets arbetsstämma som just nu pågår i Helsingborg och som ska mejsla ut den politik partiet kommer att gå till val på nästa år.

Läget i väljaropinionen är så här elva månader före valet helt jämnt, i praktiken är det dött lopp mellan regeringsalternativen. Mycket av sakfrågorna som dominerar samhällsdebatten antas också gynna oppositionen, till exempel brottslighet, invandring och energiförsörjning.

Endast Muf ifrågasätter

Moderaterna har dessutom rest sig ur en svårartad identitetskris efter uppbrottet från epoken Reinfeldt. Nu är det snarare konservativa än liberala värderingar som präglar partiets budskap. Och de flesta inom partiet verkar instämma. Invandring och bristande integration förklarar det mesta från ökade klyftor och hög arbetslöshet till en utbredd gängkriminalitet. De politiska svaren är begränsning av bidrag, fler poliser och ett mer repressivt rättssystem.

Hårdare straff och utökade befogenheter för polisen må utgöra intrång i den personliga integriteten, men är nödvändigt för att trygga medborgarnas säkerhet, menar partiledningen och endast ungdomsförbundet Muf tycks ifrågasätta delar av budskapet.

Enighet i SD-hållning

Efter valet 2018 har Moderaterna också målmedvetet närmat sig Sverigedemokraterna allt mera. Det här uppmärksammas flitigt i medierna och i den politiska debatten, men tycks inte längre vara någon större affär inom partiet. Antingen för att kritikerna har lämnat Moderaterna eller numera håller tyst.

För partiledningen handlar det om parlamentariska realiteter. Ett parti som vill tillbaka till regeringsmakten måste säkra tillräckligt stöd. Och matematiken är tydlig: utan stöd av eller samarbete med Sverigedemokraterna kan Ulf Kristersson ge upp alla försök till att bli statsminister.

Och skulle han misslyckas med det även år 2022 lär han få se sig om efter ett nytt jobb. Det är svårt att föreställa sig att ett parti som Moderaterna är berett att ge en partiledare en chans till. Det är alltså mycket som står på spel, både för Moderaterna och för Ulf Kristersson.

Vill erövra från S och C

SD-frågan lär dock fortsätta att förfölja partiets företrädare. Och det är något som kan skada Moderaternas ambition att locka nya väljare i nästa års val.

Partiets strateger menar att det finns chans att erövra missnöjda väljare från både Socialdemokraterna och Centerpartiet. En tuff kriminalpolitik, stram invandringspolitik och en klimatpolitik som handlar mycket om kärnkraft och värnande av näringslivets konkurrenskraft är budskapen som ska leda dit.

Om det räcker återstår att se. Partisekreterare Gunnar Strömmer pratar om att Moderaterna har chans att locka 150 000 S-väljare nästa år.

Men här kan alltså närmandet till Sverigedemokraterna sätta käppar i hjulet. För även om dessa väljare kan vara beredda att hoppa över den traditionella blockgränsen är sannolikt många av dem skeptiska till att ge Sverigedemokraterna ökat politiskt inflytande, vilket ju Moderaterna vill.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.