Vinst från friskolor hamnar i privata fickor

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av Sveriges bolag som driver friskolor valde förra året att ge utdelning på bolagets aktier. Totalt 84 miljoner kronor delades ut under förra året.

En av de skolor som valde aktieutdelning är idrottsprofilerade Walters friskolor, som finns på flera håll i Sverige. Förra året gjorde bolaget en vinst på 8,3 miljoner kronor. Nästan hela vinsten – 8 miljoner kronor – gick till aktieutdelning. De senaste två åren har sammanlagt 15 miljoner kronor gått till aktieägarna.

Det här har fått tolv före detta lärare att protestera i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

-Som jag tolkar saken så har man valt att profitera på verksamheten snarare än att konsolidera, det vill säga stärka en förbättrad utveckling, säger Samuel Rosenkvist till SVT.

Fem sex bolag gick med vinst

Totalt fem av sex aktiebolag som driver friskolor gick med vinst förra året. Sammanlagt hade de 300 bolagen som driver friskolor en omsättning på 10,7 miljarder kronor.

Vinsten var drygt en halv miljard, visar en granskning av skolornas årsredovisningar som Rapport gjort.

Vart fjärde bolag visade bra eller mycket bra resultat, med en vinst på mellan åtta och femtio procent av omsättningen.

Enligt granskningen hade vart tredje bolag aktieutdelning 2007. Sammanlagt delades 84 miljoner kronor ut.

Flera av bolagen sysslade även med annat än att bedriva friskola. Om man tittar på de femton bolag som gick med mest vinst och som bara ägnar sig åt att driva friskola, var utdelningen 31 miljoner kronor.

De flesta valde bort utdelning

Två tredjedelar av friskolebolagen hade – i motsats till Walters friskola – ingen aktieutdelning. Bland dem finns IT-gymnasiet i Sverige som inte har haft utdelning på tre år.

Förra året gjorde IT-gymnasiet i Sverige en vinst på drygt 13 miljoner kronor. Skolan har i stället valt att använda vinsten till att investera i teknik och läromedel, och som buffert inför framtiden.

Walters vd, som äger 92 procent av aktierna, vill inte svara på SVT:s frågor om aktieutdelningar, eller varför Skolverket slagit ned på bl.a. hög läraromsättning och bristande tillgång till specialpedagogik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.