Vinterdäck i var tionde dödsolycka sommartid

Publicerad

Bilar med vinterdäck är inblandade i nästan var tionde dödsolycka sommartid. Drygt var tjugonde bil på de svenska sommarvägarna kör med odubbade vinterdäck, trots avsevärt sämre köregenskaper.

– Vinterdäcken gav 40 procent längre bromssträcka i vårt test. Det motsvarar mer än tre billängder vid en utgångspunkt på 100 kilometer i timmen. Där sommardäcksbilen hade stannat, åkte vinterdäcksbilen förbi i 60 kilometer i timmen, säger John Eriksson på Auto motor & sport.

Vinterdäck sämre på sommaren

Nyligen genomförde tidningen ett test där de jämförde vinterdäck med sommardäck från samma tillverkare.

Tidigare i år släppte även Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, en rapport som undersökt skillnader mellan sommar- och vinterdäck på sommarväglag.  Båda undersökningarna visar att vinterdäcken har betydligt sämre förmåga på sommaren.

Mjukare gummiblandning

John Eriksson säger att man märker en tydlig skillnad när man kör bilen.

– Sommardäcken greppar mycket bättre, när man kör in i en kurva så svarar bilen mycket snabbare, det är snabbare reaktioner. Vinterdäcken kasar mer omkring ovanpå asfalten och man får inte riktigt grepp på grund av att de har en mjukare gummiblandning och att mönstret i slitbanan är uppskuret. Det är för att de är anpassade för att få bättre grepp på snö och is.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer