God handhygien är bästa skyddet mot vinterkräksjuka. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vinterkräksjukan är här

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sökningar på ordet vinterkräksjuka har ökat så pass mycket på vårdguidens hemsida de senaste dagarna att Folkhälsomyndigheten har kunnat konstatera att den fruktade sjukdomen nu är här. För att hålla sig frisk ska man vara noga med handhygienen, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Högsäsongen för vinterkräksjukan har kommit igång nu när vi tillbringar mer tid med varandra inomhus, men de senaste fem säsongerna har varit milda och på Folkhälsomyndigheten hoppas man att även denna blir det.

För att undvika att bli smittad ska man använda pappershanddukar, undvika kontakt med sjuka och vara noga med handhygienen. Handsprit, å andra sidan, är inte ett säkert skydd.

– Det bästa sättet att bli av med viruset är att tvätta händerna med tvål och vatten, så att man mekaniskt tvättar bort viruset från händerna. Om du skulle bli sjuk se till att vara hemma och är symptomfri innan du går till jobbar eller skolan och undvik att besöka platser där du kan smitta andra, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Barn och äldre i risk

Riskgrupperna ska vara extra noga.

– Små barn, äldre och personer som har en underliggande sjukdom löper risk att bli uttorkade. Är man orolig ska man kontakta vården, säger Elsie Ydring.

Fakta: Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan orsakas av det mycket smittsamma caliciviruset. Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Men man kan också vara smittad och bära viruset vidare utan att uppvisa symptom.

Viruset sprids på olika sätt: Via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats av smittad person, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten. Caliciviruset förstörs vid temperaturer över 70 grader, men inte vid frysning.

Vissa personer får inte vinterkräksjukan även om de utsätts för viruset, på grund av en gen som skyddar mot den vanligaste typen av caliciviruset. Däremot har man inte ett absolut skydd och kan bli sjuk av andra, mindre vanliga typer av viruset.

Källa: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.