Foto: Scanpix

Förkylningsvirus kan orsaka fetma

Uppdaterad
Publicerad

Ett vanligt förkylningsvirus skulle kunna förklara varför vissa lättare blir tjocka än andra. Det tror svenska forskare efter att ha studerat förekomsten av Adenovirus 36 bland befolkningen.

Varför verkar vissa kunna stoppa i sig nästan hur mycket som helst, medan andra snabbt blir tjocka? Gener är förstås viktiga, men forskare från Karolinska institutet, Danderyds- och Ersta sjukhus tror nu att ett vanligt förkylningsvirus också kan spela roll.

– För första gången har vi kunnat visa att Adenovirus 36 finns i befolkningen och att förekomsten nästan fördubblats sedan början av 90-talet, säger Catharina Lavebratt docent i medicinsk genetik vid karolinska institutet.

Ökar i samma takt

De svenska forskarna har i samarbete med forskare från Virginia Commonwealth university i USA utvecklat en ny metod att mäta antalet antikoppar mot Adenovirus 36 i blodet. Det visar ett mått på vilka i befolkningen som haft infektionen som viruset orsakar.

Adenovirus 36 är ett av våra vanligaste förkylningsvirus och nu kan alltså forskarna konstatera att andelen svenskar som haft det har ökat i ungefär samma takt som fetman ökar i samhället.

Även om viruset blivit vanligare även bland normalviktiga är det just hos kraftigt överviktiga som man oftast ser spår av infektionen. Hela 28 % av kraftigt överviktiga kvinnor bär på antikroppar mot viruset.

Känslig även efter

Tidigare studier, framförallt på djur, har visat att just det här viruset får celler att lagra mer fett. Dessutom orsakar det att fler fettceller bildas.

Forskarna tror nu att många som haft förkylningen bär med sig en extra känslighet för fett även efter att de tillfrisknat och att det kan vara ytterligare en delförklaring till varför vissa lättare blir tjocka.

– Ingen blir tjock utan att äta för mycket och röra sig för lite, säger Claude Marcus, fetmaforskare och professor i barnmedicin. Men tillsammans med flera andra faktorer som genetik och sömnvanor kan det här ge en förklaring till varför vissa blir fetare än andra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.