Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi ser redan nu en återhämtning sedan restriktionerna lättades”, säger Monica Bruvik vid HUI. Foto: SVT

Viss återhämtning för handeln: ”Finns ett sug”

Publicerad

Pandemirestriktionerna slog hårt mot köpcentrum förra året. Omsättningen minskade med 11,6 procent. Men nu börjar människor hitta tillbaka.

– Det finns definitivt ett sug att gå tillbaka till den fysiska butiken, säger Monica Bruvik, vid Handelns utredningsinstitut.

Stadskärnor och köpcentrum har haft det tufft under pandemin. Köpcentrum drabbades extra hårt och omsättningen minskade med 11,6 procent under förra året.

Samtidigt klarade sig handelsområden, med ett bredare utbud som till exempel livsmedel, bättre och ökade med 0,1 procent. Det visar en undersökning som Handelns Utredningsinstitut HUI låtit göra. Monica Bruvik är senior handelsanalytiker vid HUI.

– Både stadskärnor och köpcentrum drabbades. Ingen kom undan. Men vi ser redan nu en återhämtning sedan restriktionerna lättades och att vaccinet rullats ut. Flödena kommer tillbaka så det finns definitivt ett sug att gå tillbaka till den fysiska butiken, säger Monica Bruvik till SVT Nyheter.

E-handelsboom

E-handeln ökade under förra året med 40 procent. Frågan är nu vad som sker framöver. I vilken utsträckning kommer folk att gå tillbaka till den fysiska butiken eller fortsätta handla på nätet. Mats Hederos är vd på AMF Fastigheter som driver flera centrumanläggningar, bland andra Gallerian i Stockholms innerstad. Han tror att det fortfarande finns behov av fysiska butiker.

– Folk har hittat tillbaka till stan. Vi hoppas på en återgång men sen om det blir som innan pandemin återstår att se. Transformationen till att börja att handla digitalt påbörjades långt innan pandemin men den har förstärkts väldigt mycket, säger Mats Hederos till SVT Nyheter.

Bredare utbud

På Westfield Mall Of Scandinavia i Solna har man också drabbats av restriktionerna under pandemin. Men de har ett bredare utbud som gör att deras tapp varit en aning mindre.

– Det är klart att det har varit utmanande men vi ser att vi har haft en jättefin återhämtning. Man besöker inte Mall of Scandinavia bara för att handla utan man kommer hit för en helhetsupplevelse, centrumchef på Mall Of Scandinavia till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer