Foto: Fredrik von Erichsen, TT

Viss ljusning för hotellen och flyget efter nattsvart 2020

Publicerad

Inrikesflyget och hotellen i Sverige hade ett nattsvart 2020. Inför våren och sommaren finns tecken på en ljusning.

– Vi ser tydliga mönster att resandet tar fart igen, säger Ulrika Matsgård, kommersiell chef på Flygbolaget BRA.

Hotellmarknaden i Sverige kan inför sommaren vara på väg mot ett trendbrott efter ett nattsvart 2020, enligt färska siffror från Stockholms Handelskammare.

I april i år hade landets hotell intäkter på 555 miljoner kronor. I april 2020 var intäkterna bara 260 miljoner kronor.

– Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen till det bättre med en starkare sommar och någon form av normalisering framåt hösten, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen Visitas chefekonom Thomas Jakobsson konstaterar att sommarsäsongen blir helt avgörande för många hotell som länge har haft en låg beläggning.

– Under våren och sommaren förra året såg man en viss återhämtning. Det är klart att vi hoppas att det blir så och lite bättre även i år, säger han.

Flygbolag: Vaccineffekt syns

Även flygtrafiken i Sverige kan stå inför ett lyft. Jämför man april i år med de rekordlåga siffrorna från april 2020 ökade flygtrafiken något.

– Vi ser tydliga mönster att resandet tar fart igen, med en högre efterfrågan än förra sommaren, och i takt med att fler vaccineras ökar resandet, säger Ulrika Matsgård, kommersiell chef på Flygbolaget BRA, som i över ett år har ställt in sina inrikesflygningar men den 12 maj börjar flyga igen.

Fullbokat till Gotland

Antalet affärsresor är som väntat fortsatt få. Det är i stället framförallt privatresenärer som i vår och sommar vill turista och besöka släkt och vänner som hittills har valt att boka, enligt Ulrika Matsgård. Till exempel är bolagets samtliga fyra avgångar till Visby den 12 maj fullbokade.

– Vi tror att många även den här sommaren stannar hemma i Sverige och inte reser utomlands, säger Ulrika Matsgård.

Flygtrafiken från Swedavias tio flygplatser har minskat med 89 procent, jämfört med samma månad före pandemin. Men jämför man i stället med de rekordlåga siffrorna från april i fjol ökade flygtrafiken i april i år.

Flygplatsbolaget Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson ser i statistiken för april att inrikestrafiken klarar sig marginellt bättre jämfört med utrikestrafiken. Men antalet resenärer ligger totalt sett på en låg nivå.

”Nio av tio resenärer är fortfarande borta jämfört med före pandemin”, säger han i ett pressmeddelande.

Bromma flygplats står för det största raset. Antalet resenärer därifrån har minskat med hela 96 procent jämfört med april 2019.

Till och från Arlanda sker just nu all trafik enbart från terminal 5. Swedavia räknar med att det kommer att fortsätta vara så resten av året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.