Det kan skilja mycket i lön bland inom vården Foto: TT

Visstidsanställda tjänar mindre

Uppdaterad
Publicerad

Visstidsanställda tjänar flera tusen kronor mindre i månaden än kollegor som har fasta jobb, även när de arbetar lika mycket,

Det visar en rapport från fackförbundet Kommunal.

Skillnaden är 3.400 kronor i månaden för heltid. Samtidigt jobbar tillfälligt anställda i större utsträckning deltid än vad tillsvidareanställda gör, vilket ytterligare ökar löneskillnaden.

Sämre villkor

Av rapporten framgår även att visstidsanställda har sämre arbetsvillkor. De får oftare ta så kallade delade turer, där man arbetar ett par timmar på morgonen för att sedan vara ledig en stund mitt på dagen och därefter slutföra arbetsdagen genom ytterligare arbete till sent på kvällen.

Visstidsanställda får även sämre möjlighet till fortbildning och får i lägre utsträckning tillgång till förmåner som arbetskläder och friskvårdsbidrag.

Ökade i fjol

Visstidsanställningar är vanligare bland privata bolag i välfärdssektorn och Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, har sin bild klar av varför arbetsgivare gärna undviker att fastanställa.

– Det är för att man fortfarande tror att det är billigare med timmisar, säger hon.

I fjol ökade antalet visstidsanställda för femte året i rad inom Kommunals organisationsområde, som även innefattar privata arbetsgivare i välfärdssektorn. Totalt handlar det om 156.000 personer.

Under samma tid har antalet tillsvidareanställda minskat vilket innebär att även andelen visstidsanställda av den totala arbetsstyrkan ökat kraftigt.

Lagändring påverkade

2008 innebar en brytpunkt efter att antalet visstidsanställda innan dess trendmässigt minskat sedan 2003. Detta kopplas i rapporten med stor sannolikhet ihop med den nya anställningsformen ”allmän visstidsanställning” i lagen om anställningsskydd (LAS) som trädde i kraft 2007.

Denna innebar en möjlighet för arbetsgivarna att slippa ange några särskilda skäl till tidsbegränsningen och under en längre tid än tidigare stapla visstidsanställningar på varandra utan att behöva fastanställa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer