– Tystnaden behöver brytas, säger en av kvinnorna. Foto: TT

Vittnesmål från kyrkan om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad
Svenska kyrkan har fått ett eget metoo-upprop. Under namnet #vardeljus delar anställda, frivilliga, förtroendevalda och församlingsbor sina berättelser om sexism och övergrepp.

”Vi alla ser att det är nog nu. Tystnaden behöver brytas, skammen behöver placeras där den hör hemma. Den är inte vår att bära.” Så står det på uppropet #vardeljus hemsida, undertecknat av 1 382 kvinnor inom Svenska kyrkan.

I vittnesmålen beskriver kvinnor hur de utsatts för övergrepp av präster och församlingsmedlemmar och om hur förövarna skyddats.

”En man i den församlingen jag arbetade i begick övergrepp mot mig. Jag bad min kyrkoherde om stöd. Den manliga kyrkoherden sade: ”Nej, vi ska inte säga något utåt. Det här får du hantera själv. Tänk på församlingsbon och hans framtid”, lyder ett vittnesmål.

Ärkebiskop Antje Jacklén har skrivit under uppropet och skriver på Twitter att dessa berättelser måste få höras.

”...jag känner vrede över de strukturer som tillåter att sådant fortfarande sker. Nu räcker det!” skriver hon.

”Dessa berättelser måste få höras. Jag har undertecknat uppropet och känner vrede över de strukturer som tillåter att sådant fortfarande sker. Nu räcker det! Mitt uttalande med anledning av #vardeljus” skriver ärkebiskopen på fredagen. Foto: Skärmdump Twitter @BiskopAntje

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet