Jonas Sjöstedt (V) vill förbjuda vinster inom vård och omsorg Foto: SVT

V vill förbjuda vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet föreslår en ny lag för en välfärd i privat skola, vård och omsorg utan kommersiella intressen. Men Miljöpartiets Åsa Romson säger sig vara ”besviken” över Jonas Sjöstedts (V) planer som hon menar hindrar föräldrars möjligheter att själva driva dagis och skolor.

”Skattemedel för kärnverksamheterna”, det vill säga pengar till skola, vård och omsorg, ska inte kunna gå till vinstutdelning i privata företag. Överskott ska stanna i verksamheten och sparas eller återinvesteras, enligt förslaget som vänsterpartiet hoppas att flera partier ska nappa på.

Hindrar föräldradrivna dagis

Som SVT Rapport kunde berätta i går anser endast 12 procent av väljarna i en opinionsundersökning från Novus att vinstuttag i privat skattefinansierad välfärd ska tillåtas. Den stora majoriteten vill att vinster ska återinvesteras i verksamheten och det är inte bara de rödgröna väljarna som vill det.

Almedalen 2012

Att det inte alls ska finnas vinstdrivande bolag inom vård, skola och omsorg anser åtta procent av alliansväljarna och nära hälften, 48 procent, av de rödgröna väljarna. Men Miljöpartiets språkrör Åsa Romson säger sig ändå vara ”besviken” över Vänsterpartiets förslag eftersom det skulle begränsa föräldrars möjligheter att bedriva dagis eller byskolor som föräldrakooperativ.

Hon vänder sig framförallt mot tanken att det är kommun, landsting eller stat som ska bestämma om privata aktörer får bedriva verksamhet som finansieras via skattsedeln.

-Jag är besviken på att man i dag 2012 från Vänsterpartiet kan föreslå att man ska gå tillbaka till att inte ha en fri möjlighet för föräldrar att bedriva föräldrakooperativa dagis eller att byskolor tas över i ideell eller privat form, utan kommunen ska kunna förbjuda en sådan etablering. Det vore att gå tillbaka i utvecklingen, säger Åsa Romson till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet