Regeringen vill se om genomströmningen i vuxenutbildningen kan göras snabbare. Foto: TT

Vuxenutbildningen ska bli effektivare

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna kring den kommunala vuxenutbildningen, komvux, ska ses över och regeringen har låtit uppdraget gå till Roger Mörtvik, med bakgrund som bland annat statssekreterare i utbildningsdepartementet.

Mörtvik ska bland annat utreda hur genomströmningen kan öka, det vill säga hur eleverna snabbare kan slutföra sina studier. Han ska också se över urvalsbestämmelser, möjligheterna till en förenklad betygsskala och kompetensutveckling för lärarna. Vidare ska han utreda om särvux ska fortsätta att vara en egen skolform.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström pekar särskilt på vikten av att få en ökad genomströmning i vuxenutbildningen.

– Där kan faktorer som lärares kompetens i vuxenpedagogik och en bättre övergång till arbetslivet ha betydelse, säger hon.

Utredningens förslag ska läggas fram senast den 31 augusti nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.