Kung Carl XVI Gustaf, till vänster, delar ut Karolinska institutets jubileumsmedalj i valören guld till Ingvar Carlsson för dennes insatser inom den medicinska forskningen. I mitten syns Harriet Wallberg Henriksson. Foto: TT

Wallberg uppmanas lämna Nobeluppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutets tidigare rektorer Harriet Wallberg och Anders Hamsten petas från Nobelförsamlingen på grund av sin inblandning i den så kallade Macchiarini-affären. ”Förtroendet är förbrukat”, säger Nobelförsamlingens sekreterare Thomas Perlmann.

Harriet Wallberg var rektor för Karolinska institutet (KI) när skandalkirurgen Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor. Efter den externa granskningen av KI:s agerande, som presenterades på måndagen, fick hon samma dag lämna sin tjänst som universitetskansler.

Nu uppmanar även Nobelförsamlingen henne och Anders Hamsten att lämna sina uppdrag.

Macchiarini-skandalen

– Förtroendeskadan är så stor och av en sådan art att vi kommer att uppmana dem att avgå från Nobelförsamlingen, säger Thomas Perlmann till TT.

Inte varit delaktiga i år

Harriet Wallberg har varit ledamot i Nobelförsamlingen, som beslutar om pristagarna för Nobelpriset i fysiologi eller medicin, sedan 2002. Beslutet om att hon får gå fattades efter samtal mellan nyckelpersoner i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén i går kväll.

– Jag har inte fått tag på dem. Men vi kommer så snart som möjligt att uppmana dem att avgå, säger Thomas Perlmann.

Det var sedan tidigare känt att Anders Hamsten inte deltagit i Nobelförsamlingens arbete i år. Nu visar det sig att inte heller Harriet Wallberg varit med.

– Det har inte gjorts offentligt, men hon har inte heller deltagit i årets arbete.

Rent formellt finns det ingen möjlighet för Nobelförsamlingen att avsätta de två ledamöterna, men en uppmaning att avgå har i praktiken samma effekt, säger Thomas Perlmann.

– Vi räknar givetvis med att de kommer att vilja avgå. De har ingen möjlighet att arbeta inom Nobelarbetet oavsett om de skulle avgå eller ej, säger han.

Olika roller

I Nobelförsamlingen finns fler ledamöter som varit delaktiga i rekryteringen. Urban Lendahl, som tagit en paus i församlingens arbete medan fallet utreds, samt Ernest Arenas och Edvard Smith undertecknade trots alla varningssignaler ett brev där KI stark rekommenderades att anställa Paolo Macchiarini.

– De här personerna har helt olika roller. Urban Lendahl har själv tagit konsekvenserna och deltar inte i årets arbete. När det gäller Edvard Smith och Ernest Arenas så är de två av dem som skrev under en skrivelse. Vi tycker inte att det är ett problem av en sådan art att det alls påverkar församlingen, säger Thomas Perlmann.

De har avgått efter skandalen

Anders Hamsten

Rektor för Karolinska institutet (KI) 2013-2016. Avgick i februari efter massiv kritik. Friade Macchiarini från misstanken om forskningsfusk, tvärtemot slutsatserna i en rapport författad av professor emeritus Bengt Gerdin. Försvarade Macchiarinis operationer med hänvisning till att de utfördes för att rädda liv i en debattartikel i Dagen Medicin, skriven tillsammans med Karolinska universitetssjukhusets (KS) sjukhusdirektör Melvin Samson. I den nyligen presenterade utredningen om Macchiarinis verksamhet vid KS fastslogs att operationerna skall betraktas som forskning och att de inte var absolut nödvändiga för att rädda liv.

Uppmanades tisdagen den 6 september att lämna sitt uppdrag i Nobelförsamlingen.

Harriet Wallberg

Rektor för KI 2003-2013. Var enligt Sten Heckschers nyligen presenterade rapport pådrivande i att rekrytera Paolo Macchiarini till KI och KS. Institutet får i samma rapport hård kritik för att som myndighet ha struntat i regler och lagar och för sin hantering av allmänna handlingar och diarier. Lämnade KI för posten som universitetskansler, rikets högsta tjänsteman med ansvar för tillsyn av forskning och högre utbildning. Avskedades av regeringen efter Sten Heckschers rapport.

Uppmanades tisdagen den 6 september att lämna sitt uppdrag i Nobelförsamlingen.

Hans-Gustaf Ljunggren

Lämnade på eget initiativ sitt uppdrag som dekanus för forskning vid KI. Var en av de personer som handlade det ärende där Macchiarini friades från forskningsfusk. Har även på eget initiativ lämnat Nobelförsamlingen. Är fortfarande professor på KI.

Jan Carlstedt-Duke

Lämnade sin roll som rektorsråd på KI i februari. Bidrog till att fria Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk.

Lars Leijonborg och KI:s styrelse

Ordförande för KI:s styrelse som avgick den 2 september, inför Sten Heckschers rapport om KI. Helene Hellmark Knutsson (S), minister för forskning och högre utbildning, avskedade på måndagen hela KI:s styrelse och säger att hon hade avskedat även Leijonborg om han inte gått frivilligt.

Katarina LeBlanc

Har begärt att få sitt namn borttaget från en vetenskaplig artikel publicerad i ansedda Lancet. Artikeln utreds för forskningsfusk. Har på eget initiativ lämnat Nobelförsamlingen medan utredningen pågår. Är professor på KI.

Urban Lendahl

Lämnade sin post som sekreterare i Nobelkommittén och Nobelförsamlingen frivilligt eftersom han har utretts för sin roll i att rekrytera Macchiarini. Är fortfarande anställd som professor på KI.

Utöver ovanstående har två chefer på KS tvingats ta timeout: den tidigare verksamhetschef för thoraxkliniken på KS, där Macchiarini opererade in syntetiska luftstrupar i tre patienter samt verksamhetschefen för öron-, näsa-, halskliniken där Macchiarini var anställd som överläkare.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet