Cissi Wallin och Fredrik Virtanen Foto: TT

Wallin och Virtanen – detta har hänt

Publicerad

Skribenten Cissi Wallin blev en av metoo-rörelsens främsta ansikten i Sverige efter att hon öppet anklagade den före detta Aftonbladetjournalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Här är turerna som följde efter att hon namngav honom.

I samband med metoo-rörelsen som skakade om många av världens länder hösten 2017 publicerade skribenten Cissi Wallin den 16 oktober ett inlägg på Instagram. Hon skrev:

”Den mäktige medieman som drogade och våldtog mig 2006 heter Fredrik Virtanen. Jag anmälde 2011, först då orkade och vågade jag. Men har inte orkat eller vågat outa. Förrän nu. För ingen har väl missat #HarveyWeinstein-gate.”

Till SVT Nyheter sade Cissi Wallin:

– Jag har levt med den här tystnaden och skammen i elva år. Trots att många visste om hans beteende. Varför gjorde ni ingenting? Varför sa ni ingenting?

Virtanen: Har betett mig ”tölpigt och skitstövligt”

Efter att Cissi Wallin 2011 polisanmälde Fredrik Virtanen för bland annat våldtäkt inleddes en förundersökning, som lades ner 2012. När hon gick ut med hans namn under hösten 2017 inledde Aftonbladet en egen internutredning. Under tiden tog Fredrik Virtanen timeout.

Den 25 oktober uttalar han sig för första gången om anklagelserna i den egna tidningen och medger att han betett sig ”tölpigt och skitstövligt”, men förnekar att han skulle ha gjort sig skyldig till våldtäkt. Han skriver i ett sms till SVT Nyheter att han varit tvungen att lämna landet på grund av mordhot.

Virtanen får sluta som ledarskribent

I samband med tidningens egna intervju med Fredrik Virtanen väljer SVT Nyheter att publicera hans nam.

Den 29 oktober beslutar Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson att Fredrik Virtanen petas som kolumnist på tidningens ledarsida. Slutligen meddelar Aftonbladet den 9 december att tidningen och Fredrik Virtanen i samråd har enats om att han avslutar sin anställning.

Virtanen anmäler Wallin för grovt förtal

I början av 2018 polisanmäler Fredrik Virtanen Cissi Wallin för grovt förtal och en åklagare inleder en utredning. Den 8 mars 2018 skriver Virtanen till SVT Nyheter:

– Dagligen utpekas oskyldiga på nätet av människor med personliga agendor och själviska motiv. Ett samhälle går sönder med parallella domstolar. Å ena sidan ett rättsväsende, å andra sidan en lynchjustis som hänger ut folk och godtyckligt dömer efter tidens opinioner och trender. Jag är innerligt tacksam för att staten tar problemet på största allvar och hoppas att rättvisa till sist ska skipas.

Efter att ha granskat anklagelserna mot Fredrik Virtanen under våren sänds Uppdrag granskning den 30 maj. Programmet ifrågasätter bland annat flera detaljer som spridits i medier kring det som Fredrik Virtanen har anklagats för.

Senare fäller Pressombudsmannen mer än tio metoo-publiceringar för brott mot god publicistisk sed och riktar även kritik mot flera tidningar för hur de rapporterat om Fredrik Virtanen.

Wallin åtalas

I augusti 2019 skriver Cissi Wallin på sajten Gardet att hon av sin advokat fått veta att hon kommer att bli åtalad för grovt förtal.

Den 30 augusti offentliggjordes åklagarens formella stämningsansökan där det framgick att Wallin åtalas för grovt förtal.

– På grund av att det är sådan allvarlig brottslighet som påstås, att det fått så stor spridning och att det orsakat målsäganden stor skada, så har jag ändå ansett att det är påkallat från allmän synpunkt att väcka åtal, säger kammaråklagare Daniel Suneson i SVT:s Morgonstudion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet