Foto: TT

Wallström om attacken: Är det förenligt med folkrätten?

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesministern Margot Wallström (S) säger i ett uttalande att det är viktigt att det finns en ”folkrättslig grund för agerande” angående den amerikanska missilattacken mot Syrien. – Reser också frågor kring hur detta kan vara förenligt med folkrätten, säger utrikesministern.

– Det är oklart om robotangreppet i natt är ny amerikansk politik. Det är viktigt att det finns en folkrättslig grund för agerande. Nattens robotangrepp reser också frågor kring hur detta kan vara förenligt med folkrätten, skriver Margot Wallström i ett uttalande.

Utrikesministern tar även tillfället till att fördöma kemvapenattacken mot civila i Syrien, någonting hon kallar ”avskyvärt”.

Syrienkriget

LÄS MER: USA har avfyrat missiler mot Syrien

– Tillsammans med nio andra länder i säkerhetsrådet, försökte vi i natt nå enighet kring en resolution om en seriös undersökning av detta illdåd för att ansvariga ska kunna ställas till svars. Vi beklagar att det inte gick att nå enighet bland de permanenta medlemmarna. Vi är redo att fortsätta arbetet.

”Hög tid att det syriska folket får bestämma”

Hon säger även att man måste ta upp den här händelsen i FN:s säkerhetsråd, och betonar vikten av att hitta en politisk lösning.

Frågan måste därför tillbaka till säkerhetsrådet, som måste ta ansvar för att nå en hållbar politisk lösning. Det finns redan för mycket vapenmakt i Syrien. Det är hög tid att det syriska folket får bestämma över sin framtid.

Löfven: ”Kan innebära vändning”

Statsminister Stefan Löfven tror att nattens raketattack kan innebära en vändning i Syrienkonflikten. Han vill att FN ska agera.

– Det är världssamfundets uppgift att hitta en lösning – då har supermakterna en väldigt stor betydelse, säger Löfven till tidningen, säger han till Aftonbladet.

Håller fast vid Syrienpolitik

Margot Wallström har tidigare gått ut och hårt kritiserat den ryska militärinsatsen i Syrien, och har fördömt kemvapenattacker. När miljonstaden Aleppo övertogs av regimstyrkor förra året beskrev hon staden som ”så nära helvetet man kan komma”.

LÄS MER: Wallström: Attacken i Syrien väcker avsky

Utrikesministerns uttalande idag är förenlig med hennes tidigare uttalanden om Syrien, och precis som Wallström skriver kan man vänta sig svenska invändningar mot enhälligt militärt agerande från inom ramverket för FN:s säkerhetsråd.

”Mördar sin egen befolkning”

Men Moderatledaren är inte lika kritisk, och menar att, i och med diktatorn Bashar al-Assads ”mördande av sin egen befolkning” så är det hela moraliskt försvarbart.

– Här har vi alltså en diktator som mördar sin egen befolkning. Med sex år av krig och snart en halv miljon döda – Syrien är ett helvete. Då är det moraliskt försvarbart, tycker jag, att USA agerar och jag hoppas att det här kan bli en vändpunkt som också kan leda fram till en politisk lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet