Foto: SVT

Wallström: Sverige fördömer dödsstraffet

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom uppgiften att Ahmadreza Djalali, läkare och forskare vid Karolinska Institutet, har dömts till döden i en iransk domstol.
– Sverige har lyft frågan till högsta diplomatiska nivå, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i Agenda.

Ahmadreza Djalali kommer ursprungligen från Iran, men har bott i Sverige i flera år tillsammans med sin fru och två barn och har permanent uppehållstillstånd för att forska vid KI.

Anklagad för spioneri

Under en resa till hemlandet greps han, anklagad för bland annat spioneri. Efter sexton månaders fångenskap, bland annat i isolering, kom i dag domen: döden.

Utrikesminister Margot Wallström i Agenda:

– Vi har fått bekräftade uppgifter om att en dödsdom har fallit mot Djalali och har redan tagit kontakter med Iran för att protestera mot detta och kräva att de ändrar på domen. Vi kan inte ta ställning till själva brottet, men Sverige fördömer dödsstraff precis som alla andra EU-länder.

Kärnenergiavtalet och EU

Vilka påtryckningar kan ni rikta mot Iran?

– Vi har under lång tid haft kontakter med anledning av hans fall. Vi kommer att påtala att det påverkar Irans relation till EU, en relation som är extra viktig nu mot bakgrund av kärnenergiavtalet med Iran.

Agenda om Ahmadreza Djalali

Visa

Utrikesminister Margot Wallström (S) intervjuas i Agenda söndag 22/10 om att KI-forskaren Ahmadreza Djalali dömts till döden i en iransk domstol. Se hela intervjun på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet