Utrikesminister Margot Wallström om Edward Snowden: Han har initierat en viktig debatt. Foto: TT/SVT

Wallström: Han har initierat en viktig debatt

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommenterar nu utrikesminister Margot Wallström debatten kring Edward Snowden och huruvida han ska få en fristad i Sverige. Utrikesministern menar att hans avslöjanden varit viktiga.

– Han har initierat en viktig debatt som handlar om frihet och ansvar. Om vad som ska vara hemligt och offentligt; om integritet, kontroll och övervakning. Det kan ingen ta ifrån honom. Det har han åstadkommit. Men han är också anklagad för spioneri och för att ha stulit och vidarebefordrat hemliga uppgifter, säger utrikesminister Margot Wallström till SVT.

Edward Snowden var tidigare anställd vid den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Sommaren 2013 läckte han dokument till några utvalda journalister som då kunde avslöja omfattningen av USAs massövervakning.

Vill besöka Sverige

Han är efterlyst misstänkt för spioneri och riskerar livstids fängelse i sitt hemland. Han bor i dag i Ryssland där han fått tillfälligt uppehållstillstånd.

Flera röster har höjts för att ge honom en fristad i Sverige. I SVTs exklusiva intervju, säger han att han gärna kommer hit.

– Jag skulle verkligen vilja besöka Sverige. Jag skulle vilja få ta emot de priser jag har blivit tilldelad, sa Edward Snowden på torsdagen i SVT Rapport.

Ska Edward Snowden få en fristad i Sverige?

– Vi är en rättstat, vi har lagar och regler för hur det ska gå till med asylansökningar, svarar utrikesminister Margot Wallström

Samarbete med FRA

I Snowdens avslöjande finns också detaljer kring samarbetet mellan svenska FRA och amerikanska NSA.

I intervjun med SVT, berättar han hur Sverige, får hjälp att utforma sina regler kring den nationella övervakningen.

– Det är intressant att flera nordeuropeiska länder, inklusive Sverige, Nederländerna och Danmark, jobbar mycket tätt med amerikanska NSA i att utforma sina lagar, säger Edward Snowden.

Fredrik Wallin är talesperson för Försvarets radioanstalt, FRA:

– Som en del i vår samverkan med andra länder så har vi alltid en diskussion kring lagstiftning och det är ju just för att vi är angelägna om att inte bryta mot vår lagstiftning eller någon annans. Vi håller inte på med att försöka tänja på lagen eller någonting sånt, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden intervjuas av SVT

Mer i ämnet