Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Wallström: Öka trycket på Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter kuppförsöket i Turkiet har 13.000 personer fängslats och åtskilliga tidningar, radio- och tv-stationer stängts ned. Utrikesminister Margot Wallström (S) ser allvarligt på utvecklingen men betonar vikten av att upprätthålla en dialog med landet.

Utöver massgripanden och undantagstillstånd så har tiotusentals lärare, journalister och domare avskedats. President Recep Tayyip Erdoğan har till och med talat om att införa dödsstraff i Turkiet. Margot Wallström ser med oro på utvecklingen i landet.

– Det är en mycket allvarlig, oroväckande och ohållbar utveckling, säger utrikesminister Margot Wallström till SVT Nyheter och tillägger att det är viktigt att EU och FN nu reagerar.

Oroligheter i Turkiet

– Man kan förstå att situationen är osäker i ett land som nyligen utsatts för ett kuppförsök. Men man måste respektera internationella konventioner och mänskliga rättigheter, fortsätter hon.

Protestera tydligt

Det är mycket allvarligt också för de förhandlingar om medlemskap i EU som nu förs med Turkiet.

– Frihet för press, media och yttrandefriheten är så viktig i en demokrati att det här är omistliga värden, inte minst för EU och hur vi ska betrakta Turkiets ansökan. Därför är det här något som vi måste protestera tydligt mot och öka trycket på landet.

Margot Wallström menar att Sverige måste reagera på övergerepp som strider mot internationella konventioner, men också hålla dörren öppen för samtal.

– Vi måste också använda de plattformar vi har för att föra en dialog med Turkiet, säger hon.

Kritiken dröjde

Sverige har tidigare framfört kritik mot andra länder som man anser ha brutit mot konventioner och mänskliga rättigheter, som till exempel Saudiarabien. Men den här gången tycks kritiken ha dröjt, något som Margot Wallström inte håller med om.

– Redan tre dagar efter kuppförsöket samlades EU:s utrikesministrar för att diskutera läget och vi var tydliga med att uppmana till lugn och besinning i Turkiet och vi betonade att grunden måste vara respekt för lagar och regler och mänskliga rättigheter. Men vi måste följa upp och vara uppmärksamma på den utveckling som vi har sett gå i fel riktning ett tag nu.

Går i fel riktning

Många har frågat sig om inte EU varit försiktigt i sin kritik mot Turkiet av rädsla för att landet ska säga upp flyktingavtalen, ett påstående som utrikesministern tillbakavisar.

– Det är snarare så, att när något så allvarligt sker som kuppförsöket så avvaktar man för att se vad som kommer att ske härnäst och hur den turkiska regimen kommer att agera. Det har handlat om att följa utvecklingen mycket noga. Då måste man reagera om den går i fel riktning. Både EU och Turkiet har ett intresse av att respektera den överenskommelse som gjorts om flyktingsituationen i Europa och vi kan se att Turkiet faktiskt till största delen faktiskt lever upp till den överenskommelse som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet