Foto: TT

Wallström på anti-Israel-lista efter Israelkritik

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” i samband med palestinska knivattacker på israeler, rankas av Simon Wiesenthal-centret som en av de tio värsta anti-israeliska eller antisemitiska händelserna i världen 2016.

Bakgrunden till utnämningen är att Margot Wallström i januari efterlyste en grundlig och trovärdig undersökning av om utomrättsligt dödande använts av Israel i samband med de våldsdåd och knivattacker som drabbat landet.

Redan i december 2015 uttalade sig Wallström om knivattackerna i en interpellationsdebatt.

FN-krav på Israel

Under debatten tog Wallström avstånd från palestiniers knivattacker mot israeler och sade att Israel har rätt att försvara sig. Men hon talade även om ”utomrättsliga avrättningar”, något som Amnesty International tidigare kritiserat Israel för.

”Listan är oseriös”

Erik Wirkensjö, pressekreterare hos Margot Wallström, menar att Simon Wiesenthal-centrets utnämningen är en ”allvarlig och helt grundlös anklagelse”.

”Listan är uppenbarligen oseriös. Den blandar samman antisemitism med kritik av staten Israels politik och placerar president Barack Obama som nummer ett. Att som denna lista ytligt och lättvindigt anklaga politiska ledare för antisemitism riskerar att urholka den viktiga kampen mot antisemitismen. Sveriges regering är aktiv i kampen mot antisemitism och är för en hållbar fred och en tvåstatslösning”, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Erkände Palestina

Relationerna mellan Sverige och Israel har varit spända en längre tid och strax efter att Margot Wallström tillträdde som utrikesminister 2014 erkände Sverige Palestina som stat, något som väckte stark kritik i Israel, som bland annat kallade hem sin ambassadör i Stockholm.

Margot Wallström rankas på plats nummer åtta på Simon Wiesenthal-centrets lista, som i år toppas av FN, bland annat för den resolution som antogs i FN:s säkerhetsråd och som kräver att Israel slutar bygga nya bosättningar på ockuperade områden.

Även landet Frankrike, Labourledaren Jeremy Corbyn och ett antal incidenter kring diverse sportevenemang är med på listan, som både lyfter fram anti-israeliska och antisemitiska händelser under 2016.  

Söder på listan 2014

Simon Wiesenthal-centret, som har sitt huvudkontor i Los Angeles, är en världsomspännande människorättsorganisation som konfronterar antisemitism, hat och terrorism mot judar.

Utrikesminister Margot Wallström är inte den första svensk som får en plats på listan. 2014 rankades Sverigedemokraten Björn Söder som nummer sex på listan efter att i en intervju med DN svarat följande på frågan om det går att vara både jude och svensk, samtidigt.

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-krav på Israel

Mer i ämnet