Arkivbild. Livgardet övar beredskap i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Wallström vill införa jämställd värnplikt

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill att värnplikten återinförs i Sverige, rapporterar flera medier. – Jag tillhör dem som välkomnar att en moderniserad, jämställd version av värnplikten återinförs, med både militära och civila delar, säger hon.

Margot Wallström inledde i dag den traditionella rikskonferensen Folk och försvar i Sälen. Utrikesministern tog tydlig ställning för att återinföra värnplikten i Sverige, skriver Expressen.

”Moderniserad värnplikt”

– Jag tillhör dem som välkomnar att en moderniserad, jämställd version av värnplikten återinförs, med både militära och civila delar. Tänk om vi i höstas hade haft civila i beredskap att kalla in, till Migrationsverket, asylboenden och för att agera vägvisare, säger Wallström.

Folk och försvar 2016

Regeringen har varit tydlig med att man är för att återinföra värnplikten. I höstas utsågs miljöpartisten Anna Nordgren Christensen till särskild utredare. Hon ska snabbutreda ett långsiktigt hållbart system och om en moderniserad form av värnplikt kan komma att införas.

Många soldater hoppar av

2010 ersattes den allmänna värnplikten med en frivillig grundläggande soldatutbildning. Den frivilliga utbildningen räcker inte för att trygga personalförsörjningen och många heltidsanställda soldater hoppar av. Enligt Försvarsmaktens bedömningar kommer det att saknas 2.700 gruppbefäl, soldater och sjömän år 2020.

– Vi har under en längre tid sett att det finns brister och att många heltidsanställda soldater hoppar av. Det bidrar till att stabiliteten drabbas. Vi vill ta fram förslag om försvaret som vi kan föra fram om det är nödvändigt, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) på Folk och försvar i januari 2015.

Som i Norge

Han talade då om en kombination av professionellt försvar och ett pliktförsvar på samma sätt som Norge och Danmark.

En mätning nyligen utförd av DN/Ipsos visade att en klar majoritet, över 70 procent av svenskarna, vill återinföra värnplikten i någon form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2016

Mer i ämnet