Wallström vill ha öppnare Natodebatt

Publicerad

Sluta fega och säg vad ni tycker om Nato, manar utrikesminister Margot Wallström (S) övriga svenska partier.

På väg in till fredagens möte med EU:s övriga utrikesministrar i Riga i Lettland ger Wallström tummen upp till den finländska Nato-debatten, där partierna mer tydligt uttalat sig för eller emot.

Den svenska debatten ger hon däremot sämre betyg.

– I Sverige har det ju handlat om att partierna inte vill säga vad de tycker, utan vill gömma sig bakom krav på en utredning, säger Wallström.

– Hittills har det använts som ett – tycker jag – ganska fegt sätt att slippa debattera det här öppet med svenska folket. Jag tycker vi ska göra tvärtom. Vi ska inte gömma det i en utredning utan vi ska föra upp de här frågorna till en bred säkerhetspolitisk och folkligt förankrad debatt, säger utrikesministern.

För egen del anser hon att S-linjen är klar:

– En regering ska inte i så svåra tider börja svaja om det säkerhetspolitiska. Vi har sagt att det inte är aktuellt att söka Nato-medlemskap. Vi är stolta över vår militära alliansfrihet, säger Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.