Gottfrid Svartholm Warg, bild tagen vid rättegången mot Pirate Bay. Foto: Scanpix

Warg misstänks för intrång i danska polisregister

Uppdaterad
Publicerad

Pirate Bay-grundaren misstänks stå bakom ett intrång i danska polisens register över körkortsinnehavare och personer efterlysta i Schengenområdet.

Det framgår av de dokument som togs fram då en 20-årig dansk, som också anklagas för hackerattacken, mot sitt nekande häktades fyra veckor framåt i Köpenhamn på torsdagen. Enligt polisen kan förövarna ha kommit över flera miljoner personuppgifter.

Svartholm Warg sitter hätktad misstänkt för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen i samband med Pirate Bay-målet och väntar dessutom på en dom för att ha hackat sig in i Skatteverkets folkbokföringsregister. Efter den första domen höll han sig undan i Kambodja i flera år men greps och överlämnades till Sverige i september 2012.

Begärs överlämnad

Nu vill även danska myndigheter åt honom och har i en nordisk arresteringsorder begärt honom överlämnad. Ett beslut ska fattas av Stockholms tingsrätt senast den 17 juni.

Danska rikspolisstyrelsen och dess it-leverantör CSC undersöker nu om hackarna ändrat något i registren. Polisen hade på torsdagen inte funnit några tecken på att de åtkomna uppgifterna har missbrukats, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Även säkerhetspolisen PET arbetar med fallet och undersöker vilken skada intrånget har medfört.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.