Trenden att träna med skivstång håller i sig. Foto: TT

”Weekend warrior” eller ”tribe” – nya trender inom träning

Publicerad

Fortsatt stort intresse för högintensiv träning, men också nya sätt att träna kondition och återhämta sig. Så ser träningstrenderna ut för i höst enligt Friskis&Svettis, som spår att somliga gym kommer likna klubbar allt mer.

– Intresset för högintensivträning och styrkebaserad träning med skivstång har verkligen ökat och det var något som tidigare främst förknippades med dem som tränade mer avancerat, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis.

Hon ser hur tidigare träningsformer för elitmotionärer blivit vanligare och gjort den allmänna motionärens träning allt mer extrem.

– Perspektiv på vad som är normalt har flyttat. Det är säkert det som gjort intresset för Ironman och olika hinderbanelopp stort, säger Tina Uppfeldt. 

”Weekend warror”

Att människor inte hinner träna under vardagen utan försöker maximera sin träning under helgen har lett till begreppet ”weekend warrior” i USA.  

– När det blir helg kör du tuff träning med hinderbanor och långa lopp för att kompensera för vardagsmotionen som du inte har fått. Men våra kroppar klarar inte av det och skaderisken är stor, säger Tina Uppfeldt.

Vad gäller trender inom konditionsträning ser hon hur vi håller oss mer inomhus framöver, istället för att vara ute i naturen.

– Först var det löpning och sen blev det cykling, nu blir det mer konditionsträning inomhus, på löpband, roddmaskiner och crosstrainermaskiner. Det kommer nya produkter som förändrar rörelsemönstret på olika sätt, säger Tina Uppfeldt. 

Ett lugnt yogapass eller hänga med sin ”tribe”

Som en kontrast till de extremare träningsformerna ser hon också hur många vill varva ner genom att träna lugnare.

– Med en stressad tillvaro vill många lugna sig och inte öka på sin stress. Man vill gå på yogapass eller spinning, men inte köra slut på sig själv.

Det stora intresset för träning världen över har också lett till nya sorts gym som också tagit sig till Sverige, där kostnaden för att bli medlem kan ligga på runt 3 000 kronor per månad.  

– Boutiquegymtrenden såg vi mycket när vi var i USA. Det är träningsanläggningar som nischat sig på en specifik träning i en liten lokal och där man vill se sina medlemmar som en tribe, alltså stam eller tajt grupp. Man har likadana kläder, vattenflaskor och känslan kan likna mer att vara på en nattklubb, säger Tina Uppfeldt.

LÄS MER: Forskare: ”Träning gör dig smart”

LÄS MER: Kom igång med träningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer