Den särskilda utredaren Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för MP, överlämnar utredningen om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget till miljö- och klimatminister Isabella Lövin under en pressträff i Rosenbad. Foto: TT/Pontus Lundahl

Wetterstrand både utredare och aktieägare: ”En klar intressekonflikt”

Uppdaterad
Publicerad

Som utredare föreslog hon en tvingande lag om mer förnybart flygbränsle – samtidigt äger hon aktier i ett företag som vill producera just förnybart flygbränsle.

I fredags presenterades utredningen som Maria Wetterstrand, före detta språkrör för Miljöpartiet, lett på uppdrag av regeringen. Där föreslås att 30 procent av flygbränslet som tankas i Sverige år 2030 ska vara förnybart.

Men samtidigt som Wetterstrand gjort utredningen har hon också suttit i styrelsen för företaget, Cortus Energy AB, som fått stöd från Energimyndigheten att undersöka möjligheterna att producera förnybart biobränsle i Sverige. Hon äger dessutom 615 000 aktier i bolaget, till ett värde av ungefär 170 000 kronor.

Nyheten rapporterades först av den invandringskritiska sajten Samhällsnytt. Sajten hette tidigare Avpixlat och står Sverigedemokraterna nära.

”En klar intressekonflikt”

Korruptionsexperten Louise Brown tycker att Wetterstrands dubbla roller är bekymmersamma. Brown är ordförande på den ideella organisationen Transparancy International Sverige, som arbetar mot korruption.

– Min bedömning är att det är en klar intressekonflikt. En utredare som jobbar med att ta fram rekommendationer ska inte samtidigt äga aktier i ett bolag som är verksam på det området, säger hon till SVT.

”Jag har varit transparent”

Wetterstrand själv tycker inte att hennes dubbla roller är något problematiskt. Hon svarar i ett mejl till SVT:

”Jag har varit öppen och transparent samt redovisat alla mina kringengagemang tydligt från början inför att jag för ett år sedan blev utsedd till statlig utredare. Miljödepartementet har inte haft några invändningar.”

”Utredningens resultat har inte på något sätt påverkats av mina kringengagemang”.

Wetterstrand menar att kopplingen är långsökt, att det ligger långt fram i tiden, samt att företaget skulle producera förnybart flygbränsle:

”Gasen som Cortus tänker sig tillverka är en råvara som har många användningsområden. Ett av dessa är en möjlighet att tillverka transportbränslen.”

”Det finns alltså ingen anläggning för flygbränsle, och en sådan skulle ta flera år och stora investeringar att få till stånd.”

Departementet kände till styrelseuppdraget

Departementet bedömning var att det inte rörde sig om jäv. I ett mail till SVT svarar en tjänsteman på regeringskansliet:

”Miljö- och energidepartementet kände till att Maria Wetterstrand var styrelseledamot i Cortus Energy men bedömde inte att det utgjorde en jävssituation.”

KU-anmäls av Sverigedemokraterna

På tisdagskvällen gick TT ut med att SD anmält ärendet till riksdagens konstitutionsutskott. Anmälaren Mattias Bäckström Johansson (SD) menar att intressekonflikten är uppenbar.

”Det är anmärkningsvärt att man trots vetskapen om detta från departementets sida ändå väljer att utse henne som ansvarig utredare.”, säger han i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.