Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ett utdrag från debatten i Aktuellt i klippet. Foto: SVT

Wetterstrand: ”För tidigt för Sverige att fatta Natobeslut”

Uppdaterad
Publicerad

Det är för tidigt att fatta ett välgrundat Natobeslut i Sverige – men inte i Finland, anser Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand.

– Det finns stora risker med gå fort fram i ett så akut läge som vi befinner oss i nu, säger Maria Wetterstrand i SVT:s Aktuellt.

Maria Wetterstrand är tidigare miljöpartistiskt språkrör och har bott i Finland, och menar att det är stor skillnad mellan de båda ländernas möjlighet att fatta ett välgrundat och välförankrat beslut om Natomedlemskap.

– Det handlar om hur mycket debatt man har haft i landet, hur mycket man utrett frågan, och kanske delvis också hur mycket man kan om Ryssland på hög nivå i samhället och bland forskare, säger Maria Wetterstrand.

Enligt Wetterstrand har Finland haft en lång debatt om Nato som Sverige inte haft. Hon vill att utredningarna om Natomedlemskap uppdateras och att det blir en debatt inför valet, eftersom hon saknar demokratisk förankring inför ett så viktigt beslut.

– Det finns stora risker med gå fort fram i ett så akut läge som vi befinner oss i nu. Att man bara fattar beslut utifrån den otrygghetskänsla som det geopolitiska läget skapar hos många av oss just nu, säger hon.

”Vi måste vara beredda att fatta ett snabbt beslut”

Tidigare moderatledaren Carl Bildt anser att den säkerhetspolitiska debatten kanske ”inte varit så imponerande” de senaste åren, men att frågan är tillräckligt utredd. Och han tror att Sverige håller på att bli redo att fatta ett beslut om Nato-medlemskap.

– Och jag tror att vi måste bli det. Vi befinner oss i ett akut säkerhetspolitiskt läge i omvärlden, i Europa. Och vi har en situation där Finland ligger före oss, det gör de och det finns historiska skäl till det.

För Carl Bildt är det självklart att Sverige måste agera tillsammans med Finland i den här frågan.

– Hamnar vi på olika vägar så blir det farligare för oss bägge, och det ligger inte i någons intresse. Så vi måste vara beredda att fatta beslut. Vi kan inte vänta för länge, säger Carl Bildt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet