Moderaterna vill kalla miljö- och klimatminister Isabella Lövin (till höger) till miljöutskottet då det uppstått frågetecken kring den utredning som Maria Wetterstrand har lett. Foto: TT/Pontus Lundahl

M vill att Lövin kallas till miljöutskottet – efter kritiken mot Wetterstrand

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att miljö- och klimatminister Isabella Lövin kallas till miljöutskottet, efter kritiken mot regeringens utredare Maria Wetterstrand.
– Vi tycker det är viktigt att reda ut en del frågetecken kring hela den här utredningen, säger moderaten Jessica Rosencrantz, andre vice ordförande i miljöutskottet.

Wetterstrand ledde utredningen om att bland annat främja biobränsle, samtidigt som hon sitter i styrelsen för ett bolag som undersöker möjligheterna att producera förnybart biobränsle. Nu vill Moderaterna att miljö- och klimatminister Isabella Lövin kallas till miljöutskottet, efter kritiken mot regeringens utredare Maria Wetterstrand.

– Det verkar som att departementet kände till Wetterstrands aktieinnehav innan statsrådet själv visste det. Det väcker frågor kring Isabella Lövins styrning av departementet och vi vill veta vilka rutiner man har och hur man kan förbättra och förhindra att situationen inte uppstår igen, säger, säger Jessica Rosencrantz och fortsätter:

– Den formella fråga om jäv är en något som juridiska experter måste bedöma, men det är olyckligt med blotta misstanken att en utredare kan sitta på dubbla stolar.

Berättade om aktierna

Som ledande utredare i uppdrag av regeringen föreslog det tidigare språkröret för Miljöpartiet, Maria Wetterstrand, en tvingande lag om mer förnybart flygbränsle. Samtidigt äger hon aktier i ett företag som vill producera förnybart flygbränsle, och sitter i företagets styrelse.

– När jag tog det här uppdraget hade bolaget ingen koppling överhuvudtaget till flygbränsle. I februari kom det upp ett samarbete med ett bolag i syfte att man kanske någon gång i framtiden ska kunna få en anläggning på plats för att bygga flygbiobränsle, säger Maria Wetterstrand till SVT Nyheter i dag och fortsätter:

– Då meddelade jag omedelbart till departementet och jag berättade också hur mycket aktier jag har.

”Inget samband”

När börsen öppnade i måndags klockan 12 gick bolaget som Wetterstrand sitter i styrelsen i, Cortus Energy AB, upp 69 procent. Men hon ser inget samband med presentationen av utredningen. Orsaken ska vara bolagets nyhet om byggandet av en stålindustrianläggning i Höganäs.

– Det finns ingen som helst koppling mellan den här plötsliga stigningen av börskursen, med vårt förslag om flygbiobränsle. Det är helt kopplat till att man har tagit i drift den här anläggningen i Höganäs, säger Maria Wetterstrand.

Uppdrag: ”Främja biobränsle”

Utredningen presenterades i fredags och Maria Wetterstrand säger att hennes uppdrag från början var att föreslå främjande av biobränsle för flygtrafik.

– Det finns en väldigt bred politisk enighet om att man ska främja biobränsle för flyg. Vi har följt våra direktiv och föreslagit utifrån rent sakliga grunder, säger Maria Wetterstrand.

Hon ser inga kopplingar mellan utredningen och hennes styrelseuppdrag.

– Det är det inte. Vi skulle ha föreslagit samma sak ändå, säger Wetterstrand.

Men du ser ingen intressekonflikt i det här?

– Jag anser att jag har gett den information som man ska och varit transparent. Jag fick inga direktiv om att jag skulle agera på något visst sätt. Det är upp till andra att bedöma om det här är en intressekonflikt, säger Wetterstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer