Foto: TT

Wetterstrands nya toppjobb

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att Sverige ska bli ett globalt föredöme för grön omställning och hållbar tillväxt. Nu tillsätter framtidsminister Kristina Persson en expertgrupp som ska se till att det blir verklighet inom tolv år.
En av dem som ska göra jobbet är Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand.

Gruppen för grön omställning är en av tre expertgrupper som under framtidsminister Kristina Perssons ledning ska analysera vilka politiska lösningar Sverige behöver på sikt. Den gröna gruppen ska bland annat se till att Sverige placerar sig i framkant internationellt vad gäller grön tillväxt.

– Vi ska försöka sammanställa de viktigaste politiska prioriteringarna och de förslag man behöver ta fram för att klara ett koldioxidneutralt Sverige till 2050, säger Maria Wetterstrand.

Ska titta på koldioxidskatten

Hon delar ordförandeskapet med Jonas Karlsson (S), kanslichef på kommunalrådskansliet i Örebro. Uppdraget är att ge idéer till regeringen som ska resultera i politiska förslag som ska kunna genomföras kommande tre mandatperioder. Bland annat ska man se över skattesystemet.

– Vi kommer till exempel att titta på koldioxidskatten. För att man ska hålla ett tryck i förändringen måste man se till att det som är bra för miljön är billigare än det som är dåligt. Det är ju själva syftet med miljöskatter, säger Wetterstrand.

Ansvaret för att gruppens idéer resulterar i konkreta politiska förslag ligger hos framtidsministern.

– Gruppen ska konstatera hur problemen ser ut, föreslå hur vi ska lösa dem men sen är det vår uppgift att ta fram förslag som kan gå till riksdagen eller behöver utredas vidare. Man kan säga att deras arbete är ett förstadie till politik.

Varför ska denna idéutveckling ske inom regeringskansliets ram och inte inom era två partier?

– Vi hoppas på ett nära samspel med partierna i det här arbetet och även med civilsamhället, forskningen och näringslivet. Men partierna har inte riktigt kapacitet att jobba så här brett med så här stora och svåra frågor.

”Sverige tidigt ute”

Enligt framtidsminister Kristina Persson ska gruppen lämna förslag som gör att gröna innovationer och hållbar tillväxt blir en konkurrensfördel för svenska företag.

– Miljö- och klimatmålen ska bli en drivkraft för näringslivets konkurrenskraft och leda till en god ekonomisk utveckling och jobb i framtiden.

Det finns ju en oro inom näringslivet att tuffare klimatmål och högre miljöskatter snarare försämrar svensk konkurrenskraft. Hur ser du på det?

Det var så förr men jag hör den oron alltmer sällan. De stora exportföretagen ser fördelen med att Sverige ligger tidigt ute i omställningen för då får vi ett försprång och kan vinna marknader för våra produkter och vår teknik.

Ordförande:

Maria Wetterstrand, fd språkrör Miljöpartiet
Jonas Karlsson (S), kanslichef på kommunalrådskansliet i Örebro

Ledamöter:

Åke Iverfeldt, VD Mistra
Johan Kuylenstierna, chef Stockholm enviromental institute, SEI
Karin Bradley, biträdande lektor KTH
Staffan Laestadius, professor i industriell utveckling
Ola Alterå, VD Sust
Christina Lindbäck, Hållbarhetschef NCC
Elisabeth Mattsson Abrahamsson, Kooperationen
Ilija Batljan, VD Rikshem

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer