Widar Andersson (S), chefredaktör, folkbladet i debatt med Lisa Pelling (S) från tankesmedjan Arena idé Foto: SVT

Lisa Pelling (S): ”Jag saknar empati från partistyrelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en intern strid inom Socialdemokraterna, som har kongress i helgen, om huruvida man ska behålla eller ompröva den rådande migrations- och flyktingpolitiken. I Aktuellt möttes Widar Andersson (S) och Lisa Pelling (S) som företräder helt olika uppfattningar. – Man saknar empati i partistyrelsens skrivningar, säger Lisa Pelling medan Widar Andersson trycker på att Sverige har ”jätteproblem med integrationen.

Socialdemokraten Lisa Pelling, som även är utredningschef på tankesmedjan Dagens Arena, förväntar sig att många kommer åka till S-kongressen i helgen för att ta strid om migrations- och flyktingfrågan. Hon menar att en generös flykting- och invandringspolitik inte bara är solidariskt, utan även en förutsättning för den svenska välfärden.

– Att vi är ett öppet land, som är öppet för kompetens och som är öppet för människor som söker skydd och vill bygga en framtid här.

TV: Se hela debatten mellan Andersson och Pelling

”Sverige är inget lyckoland”

Men hennes partikamrat Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet, menar att Sverige har stora problem – och inte utmaningar, som Pelling säger att landet står inför – med integrationen, och att regeringens linje är den rätta.

– Vi har haft för Sverige onormalt höga volymer i lite drygt ett decennium – ungefär en miljon människor har kommit hit. Det är mycket för ett litet land som Sverige. Vi har haft generösa villkor som permanenta uppehållstilsstånd. Du kan inte säga att Sverige är ett ”lyckoland” för integration.

LÄS MER: Flyktingfrågan splittrar Socialdemokraterna

Lisa Pelling beskriver hellre integrationsfrågan med ordet utmaning, och menar att tillfälliga uppehållstillstånd – som är en del av regeringens skärpta flyktingpolitik – är skadligt för integrationen.

– Det är en stor utmaning med integrationen och det är därför det är så viktigt att vi ger människor som kommer hit en vettig möjlighet att integrera sig. 16.000 personer fick uppehållstillstånd förra året som börjar gå ut i år, som bara gäller i 13 månader.

”Jag saknar empati”

Widar Andersson kontrar med att Sverige ändå tar emot väldigt många invandrare och asylsökande, men att det inte finns något politiskt stöd för att ”riskera välfärdsstaten eller höja skatterna hur mycket som helst bara för att ta emot mer invandring”.

Pelling håller inte med, och säger att hon saknar empati från partistyrelsen.

– Jag saknar medkänslan i partistyrelsens skrivningar många gånger. Det är som att de som drunknar i Medelhavet inte är med i texten och jag vet att många som åker till partikongressen åker dit för att de i hjärtat är Socialdemokrater och vill – även om det är svårt just nu – ha en långsiktig riktning som man kan tro på som är förenlig med Socialdemokratins värderingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer