Wigzell: Beredskapen är god – men oro för personalen

Publicerad

Läget för vården, inte minst i Stockholm har varit otroligt pressat och nu finns en risk för att andra områden drabbas hårt. Men enligt Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, finns en god beredskap.

– Regionerna samarbetar och fördelar resurserna så att man kan erbjuda vård med hela landets resurser även om någon del är överbelastad, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

I dag är det tre månader sedan det första bekräftade coronafallet i Sverige. Enligt Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör, har den svenska vården klarat krisen ganska bra.

– Vi har utbildat, rustat, resurssamlat. Och det finns fortfarande kapacitet att ta emot patienter i landet. Men vi har problem med uthållighet som alla andra länder. Det vi diskuterar mest nu är orken hos alla de personer som arbetar i vård och omsorg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet