Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) menar att maxbeloppet tio miljoner kronor är ett väl tilltaget belopp som ersättning för de narkolepsidrabbade. Foto: Anton Kasurinen

Wikström om kritiken: ”Djupt beklagligt”

Publicerad

96 procent av de narkolepsidrabbade är missnöjda med statens stöd. – Det är naturligtvis djupt beklagligt, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Men någon höjning av ersättningen till de drabbade föreslås inte.

Regeringen och alliansen har kommit överens om ett lagförslag för ersättningen till de som drabbades av narkolepsi efter massvaccineringen mot svininfluensa. Tio miljoner kronor ska räcka ett helt liv och både kompensera skadan och ersätta ett livslångt inkomstbortfall för de som inte kan arbete.

Summan har väckt starka känslor hos anhöriga och drabbade. Men regeringen och alliansen bedömer beloppet som ”väl tilltaget”.

– Beloppet är väl tilltaget och ska kunna klara av de behov som de drabbade har. Men det är klart att vi hela tiden måste följa utvecklingen framöver för det är en väldigt lång tidsperiod som de här pengarna ska betalas ut, säger folkhälsominister Gabriel Wikström till SVT Nyheter.

Vill följa likabehandlingsprincip

Någon översyn av maxbeloppet tio miljoner är inte aktuellt. Även om de många drabbade är barn och endast kan räkna med en ersättning på mellan 8000 och 9000 kronor i månaden från Försäkringskassan.

– Tiomiljonersbeloppet finns i läkemedelsförsäkringen. Vi ville följa läkemedelsförsäkringen så gott det går. Och då har tiomiljonersgränsen varit viktig för att behandla alla med läkemedelsskada så lika som möjligt, säger Gabriel Wikström.

96 procent missnöjda

I en undersökning som SVT låtit göra svarar 96 procent att de fått ett dåligt stöd av de politiker och myndigheter som var ansvariga för vaccinationskampanjen.

– Det är naturligtvis djupt beklagligt. Nu måste vi arbeta med att se över enkäten för att se vad vi mer kan göra för att tillgodose den här gruppens behov, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet