Yazidiska kvinnor och barn mördas av IS: ”De vill inte lämna vittnen efter sig”

Uppdaterad
Publicerad

Glädjen är stor bland de yazidiska familjer som har återförenats efter evakueringen av Baghouz, ett av de sista IS-fästena som fallit. Men tusentals saknas och kommer sannolikt inte att hittas i livet, enligt journalisten och aktivisten Nareen Shammo.

– IS vill inte lämna vittnen och bevisning efter sig, säger hon till SVT:s Agenda.

Hösten 2014 belägrade IS-terrorister staden Sinjar och byarna runtomkring i irakiska Kurdistan. Tusentals yazidier dödades och många kvinnor, och ibland små flickor, togs som fångar för att bli sexslavar åt IS-medlemmarna.

Yazidierna är särskilt hatade och jagade av IS på grund av sin religion. Enligt FN är gruppen utsatt för ett folkmord. 2015 intervjuade Nareen Shammo kvinnor som flytt från IS våld och hon har i många år kämpat för att hjälpa yazidiska kvinnor.

Kvinnor halshöggs i Baghouz

När irakiska styrkor fritog Mosul i norra Irak var förhoppningen att många tillfångatagna skulle bli fria, men det var bara ett fåtal som hittades. 3 000 yazidier saknas fortfarande och många har hittats döda i massgravar i Syrien och Irak.   

– Vi vet att IS har dödat många. Det talas om att 50 kvinnor halshöggs bara i Baghouz i början av det här året, säger hon.

Det är särskilt viktigt att hitta de barn som tillfångatagits tycker Nareen Shammo. Många av dem har glömt sin identitet under åren i fångenskap.

– De som inte har använts som självmordsbombare lever fortfarande och är tillsammans med IS-medlemmar som maskerar sig som civila. Jag är säker på att de flesta av dem kommer att dödas eller har blivit dödade, säger hon.

Men striden mot IS är nästan helt över. Varför dödas yazidier nu?

– Därför att de inte vill lämna vittnen och bevisning efter sig. De vill bara rädda sig själva. 

Kan inte lita på tidigare grannar

Nareen Shammo tror att det kommer att bli svårt för yazidierna att återvända till sina gamla byar i Sinjarbergen. Dels för att platserna är förstörda – det finns inget liv där längre. Men det behövs också garantier om skydd från de irakiska och kurdiska regeringarna för att de ska våga återvända.  

– Yazidierna kan inte längre lita på sina grannar för många av dem deltog i dödandet, säger hon.  

I dag lever Nareen Shammo i Sverige och följer debatten om hur återvändande IS-terrorister ska hanteras av den svenska regeringen.

Hur känner du inför det?

– Jag vill fråga vanliga svenskar hur de känner. Accepterar de att leva granne med någon som deltog i att döda, sälja och våldta yazidier och andra kvinnor i Irak och Syrien? Som skapat lidande för miljoner människor i Irak och Syrien?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.