Inrikesminister Anders Ygeman (S) Foto: SVT.

Ygeman: Döm unga till husarrest

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens skjutningar i Göteborg vill inrikesminister Anders Ygeman (S) skärpa lagen och öppnar för att unga ska kunna dömas till husarrest.
– Då kan de inte ränna ute på kvällarna och ställa till sattyg, säger han i måndagens Aktuellt. 

Under söndagskvällens drabbades Göteborg av nya skottlossningar och en man i 20-årsåldern skadades. Hittills i år har nio personer skadats och fem dödats i 35 skjutningar i Göteborg trots lagskärpningar. 

– De kriminella slutar inte skjuta bara för att vi stiftar lagar. Det krävs att vi kan lagföra bort de värsta. Det krävs tuffare lagstiftning mot vapen och snabbare lagföring, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i måndagens Aktuellt.

Beredd att skärpa lagstiftningen

För att hejda utvecklingen hänvisar Ygeman till att antalet poliser ökat i utsatta områden och att fler är på väg. Men på gatan pratas det om hur personer gripits med illegala vapen – och sen varit ute på gatan igen efter bara några timmar. 

– Det är helt oacceptabelt. Skälet till att vi dubblade straffen för vapenbrott var för att komma ifrån den utvecklingen. Visar det sig att det inte hjälper är jag beredd att ytterligare skärpa lagstiftningen, säger ministern i Aktuellt. 

”Unga ska kunna dömas till husarrest”

Enligt polisen dras allt fler unga och ostraffade in i gängkriminalitet och även här vill Ygeman skärpa lagstiftningen. 

– Våra påföljder för unga är för dåliga. De som är för unga för fängelse ska istället kunna dömas till husarrest i hemmet. Då kan de bo hemma och gå kvar i skolan, men kan inte ränna ute på kvällarna och ställa till sattyg, säger Anders Ygeman. 

Vad är orsaken till att det blivit så här? 

– Tio, femton år av växande klyftor, stigande arbetslöshet och sjunkande skolresultat. Både min och tidigare regeringar har gjort för lite för de som bor i utsatta områden. Jag tror att man underskattat problemen och blundat för att de har växt. Det har gjort att man inte vidtagit tillräckligt kraftiga åtgärder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer