Inrikesminister Anders Ygeman (S) i SVT:s Agenda. Foto: SVT.

Ygeman: I vår avgörs gränskontrollernas öde

I SVT:s Agenda kunde inrikesminister Anders Ygeman (S) inte säga hur länge gränskontrollerna i Skåne blir kvar. – Vi ska få bort dem så fort som möjligt men i mars kommer testet, då blir Medelhavet farbart igen.

Sedan gränskontroller infördes i mitten på november påverkas tusentals pendlare varje dag. Beskedet när de infördes var att de skulle vara tillfälliga och i första hand gälla till och med 21 november med möjlighet för en 20 dagars förlängning.

Men nu en och en halv månad senare kan inrikesministern Anders Ygeman (S) inte ge ett besked för om hur länge de kommer vara kvar.

– Vi ska få bort dem så fort som möjligt men i mars kommer testet, då blir Medelhavet farbart igen då kommer EU ställas inför de här utmaningarna, säger han.

”EU måste kolla sin yttre gräns”

Enligt Ygeman krävs det flera åtgärder för att gränskontrollerna ska kunna tas bort.

– Det krävs att EU får koll på sin yttre gräns, det krävs lagliga vägar in och det krävs att EU lever upp till sina beslut om fördelning av flyktingar. Det här är beslut som EU kommit överens om men som måste genomföras, säger han i SVT:s Agenda.

Hotar hela EU-systemet

Fram tills EU är överens kommer alltså de tusentals pendlarna att påverkas dagligen och en lösning kommer troligtvis inte den närmaste tiden.

– I närtid tror jag inte men vi jobbar på att lösa det i EU. Det hotar hela EU-systemet i grunden om vi inte lyckas lösa det här, säger han.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet