Foto: TT

Ygeman om Assange: Finns häktningsgrund

Publicerad

Både den brittiske utrikesministern Philip Hammond och Sveriges inrikesminister Anders Ygeman ifrågasätter slutsatserna i den utredning som FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden, UNWGAD, gjort om Wilileaksgrundaren Julian Assange. Utredningen kallas för ”löjlig” av Philip Hammond och Anders Ygeman säger att det finns häktningsgrund för Assange.

– Jag konstaterar att man kommit fram till en annan slutsats än svenska Högsta domstolen. Det finns häktningsgrund för Assange och det är han själv som valt att bosätta sig på ambassaden, säger Anders Ygeman.

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond menar att Wikileaks-grundaren är ”på flykt från rättvisan”. Anders Ygeman säger att han inte vet hur utredningen kommer att påverka en eventuell rättegång.

– Det är för tidigt att säga. Det är möjligt att advokaten begär en ny rättslig prövning och då får vi se vad den kommer fram till. Men spontant tror jag inte att det kommer att påverka.

Inrikesministerns säger att regeringen inte kan göra något mer i den här frågan nu.

-Nej, den bollen ligger hos åklagaren. Vi har gjort vad vi kunnat för att möjliggöra för svenska myndigheter att förhöra honom på ambassaden, men hittills har ju det inte varit möjligt. Det är upp till Ecuador och Assange nu, säger Anders Ygeman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet