Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ygeman: ”Polisen backar inte ut”

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman berömmer polisen för insatserna i utsatta områden. Gårdagens våldsamheter i Rinkeby beror på att de kriminella känner press från polisens ökade närvaro.

Inrikesministern anser att det som skett i Stockholmsförorten Rinkeby är allvarligt, men han ifrågasätter inte polisens bedömning att det var nödvändigt att skjuta verkanseld. Ygeman tycker att polisen i grunden gjorde en bra insats.

– Det är bra med ökad närvaro i våra förorter och man lyckades gripa en efterlyst person. De leder till en del stök men polisen backar inte ut. I längden leder det till ökad trygghet för Rinkebyborna, säger Ygeman till SVT Nyheter och pekar på att när polisen gjorde en insats i Hammarkullen i Göteborg så applåderade de boende från balkongerna.

Försvarar sin brottlliga verksamhet

Hur länge ska polisen behöva utstå stenkastning när de åker till Rinkeby och andra utsatta områden?

– De ska inte behöva utstå stenkastning någon gång. Men det finns kriminella element som försöker försvara sin brottsliga verksamhet med sternkastning, och de ska naturligtvis lagföras och sättas bakom lås och bom och det är också anledningen till att regeringen vill skärpa straffen för den som ger sig på blåljuspersonal.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra reagerade starkt på gårdagens våldsamheter där polisen tvingades försvara sig med att skjuta skarpt mot angriparna.

(M): Mer resurser snabbt

– Precis som de flesta andra blev jag förbannad när jag såg det, det får inte hända. Regeringen måste snabbt se till att polisen får de resurser som deras jobb kräver, säger hon till SVT Nyheter.

– Det tar för lång tid att utreda, någon måste ta tillbaka makten från kriminaliteten och det så fort som möjligt.

Moderaterna är kritiska till att det ännu inte finns en lokal polisstation i Rinkeby och tycker ”i princip” att det borde finnas en polisstation i alla de 15 områden i Sverige som polisen pekat ut som särskilt utsatta.

Ygeman säger att beslutet är fattat om en Rinkebystation, att resurser finns, men beklagar att byggnadsarbetet drar ut på tiden. Han tillägger att polisen ändå ska ha en hög närvaro i området.

Åkesson (SD): Bekräftar Fox News-bild

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anser att på kort sikt så måste polisen få de befogenheter och resurser som behövs ”för att ta tillbaka alla de här områdena”.

Han tycker att den Sverigebild som amerikanska Fox News gett på det stora hela är rättvisande och att Rinkebyupploppet bekräftar det.

– Det kommer väldigt olägligt för det politiska etablissemanget som på olika sätt försöker skönmåla det svenska samhället, säger han.

Ansträngt läge

Regeringen har höjt polisens anslag med 75 miljoner kronor i år, en anslagsökning som därefter trappas upp till en knapp miljard 2020. Rikspolischef Dan Eliasson har dock sagt att det inte är tillräckligt.

Enligt polisen är ekonomin ansträngd i år. Förra året utökades antalet civilanställda med 1 131 personer och för att klara den kostnaden måste man använda hälften av årets anslagskredit. Polisen ska lämna sitt budgetunderlag till regeringen i nästa vecka.

Regeringen har också tillsatt en utredning som ska se över om straffen för angrepp på blåljuspersonal ska skärpas och om fler handlingar som innebär att blåljuspersonal hindras ska kriminaliseras. Utredningen ska inte vara klar förrän sommaren 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet