Beatrice Ask (M) och Anders Ygeman (S). Foto: SVT

Ygeman (S): ”Effektiviteten har fördubblats”

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och förre justitieministern Beatrice Ask (M) debatterade avvisningar i Agendastudion. – Jag är rätt missnöjd över resultaten, säger Ask.

Efter terrordådet på Drottninggatan har frågan om polisens arbeta med att verkställa avvisningsbeslut från Migrationsverket varit central.

Från Migrationsverket har gränspolisen 17.750 ärenden, av de är 12.222 avvikna.

Agenda

– Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, i ett inslag i Agenda – något som inrikesminister Anders Ygeman delvis håller med om.

Kvalitet vs. effektivitet

– Det är ett svårt jobb men samtidigt har vi ju fördubblat det antalet som vi har påträffat och som har återvänt i föregående år. Över 23.000 människor återvände förra året. Vi har skärpt lagstiftningen, vidtagit beslut, skärpt budgeten, säger han.

Men Beatrice Ask (M) menar att de inre gränskontrollerna – alltså arbetet att hitta personer som avviker från migrationsbeslut – har försämrats i Sverige.

– Det vi ser är ju att polisen gör färre och färre inre utlänningskontroller och det är ju ett bekymmer. Vi måste ha tydligare regler och riktlinjer, säger hon.

Ygeman medger att det blivit färre kontroller, men kontrar med att de blivit mer effektiva.

Fotbojan även debatterad

Miljöpartiets förslag, om att införa elektronisk fotboja för att säkra personer som avviker från Migrationsbeslut och utgör en säkerhetsrisk, debatterades också.

Inrikesministern är positiv till förslaget, men bara för en ”speciell” grupp.

– Ja [till fotboja], för en väldigt speciell grupp: dem som idag har identifierats som ett säkerhetsproblem i migrationsprocessen som vi idag sätter i förvar om vi tror att de ska avvika eller har så kallade uppsiktsbeslut på dem – det vill säga att man får anmäla sig på en polisstation och då får man komplettera det med fotboja och straffansvar.

Men Beatrice Ask tycker att debatten om fotbojan är en ”sidodiskussion”.

– Jag tycker att det där är en sidodiskussion, det är klart att vi ska ha koll på de, det är en sak. Men det stora problemet är ju att det är så många människor som inte vi har koll på som befinner sig i Sverige fast de inte ska vara i Sverige och det måste vi få ordning på och då måste ju regeringen ta ett initiativ och se till att vi får riktlinjer och rutiner och resurser som gör att vi kan hantera det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet