Anders Ygeman (S) om elbristen i söder: ”Är inte orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Dyrt för konsumenter och en källa till oro för företag – trots en stor svensk elproduktion är el stundtals en bristvara i södra Sverige.

Satsningar på vindkraft till havs och elnät kan vara lösningen, menar energiminister Anders Ygeman (S).

– Vi satsar extra mycket på södra Sverige, säger han.

I södra Sverige väntas höga elpriser i vinter och bland företag finns en oro för hur tillgången på el ska påverka möjligheten till satsningar i landsänden. Energiminister Anders Ygeman (S) är dock inte orolig för framtiden.

– Jag är inte orolig. Vi jobbar tillsammans med näringslivet för att öka elproduktionen och överföringskapaciteten, säger han.

Ygeman framhåller att Sverige exporterade stora mängder el under förra året och att det finns en hög kapacitet i norra Sverige.

– Men vi har problem med effektsituationen i södra Sverige. Vi behöver mer lokal elproduktion och mer överföringskapacitet mellan södra och norra Sverige, säger Anders Ygeman.

Vill belöna kommuner för vindkraft

Utöver satsningar på elnätet pekar Anders Ygeman ut havsbaserad vindkraft som en del av lösningen.

– Vi ser till att det byggs mer energiproduktion och vi satsar extra mycket på södra Sverige. Vi har ansökningar om havsbaserad vindkraft motsvarande tre gånger Sveriges elproduktion.

Men många kommuner säger i dag nej till sådana etableringar. Den motviljan vill regeringen avhjälpa genom att göra det mer attraktivt för kommuner att tillåta vindkraftsbyggen.

– Jag vill öppna upp för att en del av de pengar som genereras i vindkraftsprojekt kan stanna i kommun och underlätta i lokalsamhället, säger Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.