Fortsatt förtroende för rikspolischefen

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen träffade inrikesminister Anders Ygeman (S) rikspolischefen för att få veta polisens plan för att vända trenden. På en pressträff direkt efter mötet så framgick att Ygeman har fortsatt förtroende för Dan Eliasson som rikspolischef står fast men att polisens arbete måste bli bättre.

Rikspolischef Dan Eliasson har den senaste tiden mött hård kritik för polisens arbete. Bland annat har statsminister Stefan Löfven (S) sagt att polisens resultat är för dåliga.

Idag klockan 09.00 inleddes mötet mellan inrikesminister Anders Ygeman (S) och rikspolischefen Dan Eliasson. Under mötet skulle Dan Eliasson visa på en plan för att vända trenden att alltför få brott leder till åtal.

– Polisen har sju år av fallande resultat, men det finns ljuspunkter i rikspolischefens utredning, berättade Anders Ygeman på pressträffen efter mötet.

– Men det är fortfarande för dåligt och det har vi diskuterat idag.

– Han har redovisat en plan för att vända utvecklingen, och jag tror att det i det här läget vore ett misstag att byta ut rikspolischefen, svarar Anders Ygeman på frågan varför Dan Eliasson fortfarande är rätt person att vända utvecklingen.

Turbulent omorganisation

Antalet brottsutredningar som överlämnats till åklagare har sjunkit sedan 2009 och fortsatte nedåt även 2016.

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, ser flera orsaker, bland annat problem med IT-system. Men det största problemet är ett annat, anser hon.

– Först och främst är det personalresurser. Att Polismyndigheten har för lite resurser har en stor påverkan och så var det även före omorganisationen.

Men den bilden delas inte riktigt av Anders Ygeman:

– Myndighetens omorganisation har skett under en turbulent tid och regeringen har skjutit till mer resurser än någonsin, sa inrikesminister Anders Ygeman (S).

”Rensa böckerna”

Istället menade inrikesministern att polisen nu måste satsa mer på lokal närvaro och därför kommer rikspolischefen bland annat införa ett anställningsstopp på nationell nivå. Dessutom får åklagarmyndigheten i uppdrag att hjälpa polisen för att få ordning på de olösta brotten.

– Regeringen kommer att ge åklagarmyndigheten uppdrag att införa en ny grupp som ska hjälpa polisen. Polisen behöver hjälp att ”rensa böckerna”, säger Anders Ygeman (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.