Ygeman (S): Vi har för få poliser

Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill se 250 poliser per 100 000 invånare och skyller dagens polisiära situation på Socialdemokraterna.
– Vi har påbörjat den största polissatsningen på väldigt länge, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman.

Hot och våld är vardag för många företagare i särskilt utsatta områden i landet. I kvällens Aktuellt diskuterade Jimmie Åkesson (SD) och Anders Ygeman (S) hur tryggheten ska kunna förbättras i särskilt utsatta områden.

Bakgrunden är att en av tre företagare i de mest utsatta områdena i Sverige har utsatts för hot och våld det senaste året. Det visar den granskning som SVT har gjort bland 101 företagare i de 23 områden som polisen anser vara särskilt utsatta.

Både Åkesson (SD) och Ygeman (S) menar att det behövs fler poliser för att komma till bukt med otryggheten.

”Skönmålar sanningen”

– Jag har varit på platser där man kan se att det blivit bättre, vi har vänt utvecklingen i Husby. Men vi måste se både det negativa och det positiva för att ta reda på vad som behöver ändras samt vad som görs rätt och bra, säger Ygeman (S).

Åkesson menar att S letar efter positiva exempel som inte stämmer med verkligheten.

– Jag har hållit på med det här i 23 år och det har låtit likadant hela tiden. Det blir lite bättre och så kommer den här debatten igen och igen. Men någonstans måste ni upphålla med den här skönmålningen, säger Åkesson (SD).

Vill se fler poliser

– Vi har för få poliser och vi har påbörjat den största polissatsningen på väldigt länge. Vi behöver fortsätta dubbla poliser i utsatta områden, det behövs fler kameror och fortsatt skärpt lagstiftning, säger Ygeman (S).

– Vi har velat se fler poliser i varje budgetförslag under våra åtta år. Vårt mål är att det ska finnas 250 poliser per 100 000 invånare, säger Åkesson (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet